Home > Gezocht in Brugge: kopjes in natuursteen op gevels en hun verhaal daarachter

Gezocht in Brugge: kopjes in natuursteen op gevels en hun verhaal daarachter

Geschreven op 24 februari 2024 om 10:09 door Mario De Wilde

Kopjes in natuursteen op Brugse gevels zijn geen onbekend zicht in het Venetië van het Noorden. En jawel, misschien heb je er wel op jouw gevel. Deze sierstukjes vind je vaak in de ontlastingsbogen boven ramen en deuren. Naast kopjes kun je ook diamantkoppen, bloemen of maskers aantreffen, al dan niet in combinatie met bustes of boogveldversieringen. Zijn deze kopjes puur decoratief? Blijkbaar niet!
Nederlands professor Dirk J. De Vries toonde aan dat de kopjes vaak afbeeldingen waren van toenmalige bewoners, stichters of de bouwheren van een pand. Zelfs de kopjes op gotische schouwen zouden vroegere bewoners kunnen uitbeelden.

Het is een gebruik dat middeleeuwse tradities voortzet. Denk maar aan Vlaamse primitieven Jan van Eyck en Hans Memling die de opdrachtgevers van altaarstukken in hun schilderijen verwerkten.
Enkele mooie voorbeelden van de kopjes op Brugse gevels zijn te vinden in Twijnstraat 1, Biddersstraat 33, Boeveriestraat 27, Hoogstraat 11 en Moerstraat 24. Misschien kan iemand ze linken aan de vroegere bewoners.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.