Home > Gevaarlijk Lodikruispunt in Hertsberge wordt aangepakt. Werken duren tot einde september

Gevaarlijk Lodikruispunt in Hertsberge wordt aangepakt. Werken duren tot einde september

Geschreven op 4 augustus 2023 om 08:30 door Mario De Wilde

Op woensdag 16 augustus starten de werken aan het gevaarlijk Lodikruispunt in Hertsberge. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft budget vrijgemaakt om het kruispunt helemaal aan te passen. Het zal zo heringericht worden dat de weggebruiker zijn rijgedrag en zijn snelheid op het kruispunt zal moeten aanpassen. Het kruispunt wordt als volgt aangepast:
-De aansluiting van de Lodistraat op de Proosdijstraat wordt aan beide zijden smaller en haakser. Daardoor wordt de autobestuurder verplicht zijn snelheid te minderen om de Proosdijstraat op te rijden.
-In de Lodistraat komen er ter hoogte van het kruispunt fietssuggestiestroken. Zo krijgen de fietsers een duidelijke plaats.
-De fietspaden in de Proosdijstraat worden ter hoogte van het kruispunt breder en verhoogd.
-Waar mogelijk, komt een groenstrook tussen het fietspad en de rijweg.
-De middengeleiders in de Proosdijstraat worden aangepast om het verkeer dat afslaat, te doen vertragen.
-Het wegdek wordt volledig vernieuwd.

Burgemeester Jan De Keyser: “Vooraleer reacties komen van ‘waarom toch geen rotonde of verkeerslichten’ , geef ik nu al het antwoord van AWV mee. We hadden immers deze twee oplossingen aangereikt. Hierbij de conclusies van het AWV-onderzoek.”
1. Een rotonde is hier geen goede optie. Een rotonde neemt veel ruimte in. Daarnaast werkt een rotonde enkel goed als de verschillende aansluitende takken gelijkwaardig zijn qua verkeersintensiteit. Dit is hier niet het geval.
2. AWV heeft verkeerstellingen gehouden om te bepalen of het Lodikruispunt voldoet aan de criteria voor een oplossing met verkeerslichten. De uitkomst gaf duidelijk aan dat het kruispunt niet voldoende bewegingen heeft om de plaatsing van verkeerslichten te verantwoorden.
De werken gebeuren in 2 fasen.
-Fase 1: heraanleg van de Proosdijstraat en het begin van de Lodistraat aan de kant van Oostkamp
Van 16 augustus tot 8 september.
Verkeer op de Proosdijstraat wordt geregeld met verkeerslichten. Verkeer tussen Ruddervoorde en Beernem blijft altijd mogelijk.
Verkeer tussen de Proosdijstraat en de Lodistraat is niet mogelijk.
De Lodistraat is ter hoogte van het Lodikruispunt aan weerszijden afgesloten voor ALLE verkeer.
Autoverkeer tussen Lodikruispunt en Oostkamp wordt omgeleid via Ruddervoorde/Waardamme.
Ook de bussen van De Lijn volgen deze omleiding. De haltes tussen de kerk van Hertsberge en de wijk Erkegem zullen niet bediend worden.
Om veiligheidsredenen mogen fietsers niet door de werkzone rijden. Fietsers worden omgeleid via de Breeweg.
Alle verkeer van Hertsberge centrum naar Lodikruispunt wordt omgeleid via de Rapaertstraat/Proosdijstraat.

-Fase 2: heraanleg van de Proosdijstraat en het begin van de Lodistraat aan de kant van Hertsberge
Van 11 september tot eind september.
Verkeer op de Proosdijstraat wordt geregeld met verkeerslichten. Verkeer tussen Ruddervoorde en Beernem blijft altijd mogelijk.
De Lodistraat aan de kant van Hertsberge blijft afgesloten. Alle verkeer van Hertsberge centrum naar Lodikruispunt wordt omgeleid via de Rapaertstraat/Proosdijstraat.
De Lodistraat aan de kant van Oostkamp is terug open voor alle verkeer. Verkeer komende van Oostkamp kan de Proosdijstraat oprijden en omgekeerd (van Proosdijstraat richting Oostkamp).
Waarom gebeuren die werken niet tijdens de werken in Hertsbergsestraat/Lodistraat?
De werken aan het Lodikruispunt mochten niet samen gebeuren met de werken in de Lodistraat tussen het Lodikruispunt en de Papenvijversstraat want anders zouden de woningen in de Lodistraat onbereikbaar zijn.
De periode tussen het einde van de werken in de Lodistraat en het zomerbouwverlof is te kort om de werken aan het Lodikruispunt af te werken. Het Lodikruispunt afsluiten tijdens het zomerbouwverlof door een onafgewerkte werf wilden we vermijden.
Met dit project zet Oostkamp in op een veilige en comfortabele verbinding tussen Lodikruispunt en de E40.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.