Home > Geruststellend nieuws vanuit de Diksmuidse scholen

Geruststellend nieuws vanuit de Diksmuidse scholen

Geschreven op 21 januari 2021 om 09:19 door Mario De Wilde

Gisteren werden resultaten van de coronatesten van de leerlingen en leerkrachten van de geteste lagere scholen bekend. De sneltestbus van Altrio hield er halt. De resultaten zijn erg geruststellend: slechts twee leerlingen (van hetzelfde gezin) uit Klimop testten positief. Het gaat bovendien niet om de Britse variant van het virus. Door de vaststelling van het grote aantal coronabesmettingen met de Britse coronavariant in buurtgemeente Houthulst was er deze week wel wat ongerustheid in de scholen. Om de situatie beter te kunnen inschatten werd in overleg met het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om een aantal scholen te testen. Dit gebeurde specifiek in deze scholen waar ouders besmet bleken ten gevolge van de uitbraak in WZC De Groene verte en De Vleugels en ook minstens één leerling positief testte.

Deze leerlingen waren in quarantaine toen dit testresultaat bekend werd. Het ging om de scholen in de nabijgelegen gemeentes waar er een link is met positieve coronatesten in Houthulst. In Diksmuide werden vier scholen getest: ’t Saam campussen Cardijn en Aloysius, Klavertje vier in Esen en Buo Klimop. Het stadsbestuur neemt bij gevolg geen extra maatregelen voor Diksmuide.

Slechts 1,5% positieve testen

In totaal werden op dit ogenblik al 800 stalen (over alle scholen heen) onderzocht. In geen enkele staal werd de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Slechts 1,5% testte positief. In die 1,5% zaten vooral stalen met lage virale waarden wat duidt op oude infecties.

Klas moet niet in quarantaine

Enkel in BuO Klimop testten twee leerlingen (uit hetzelfde gezin) positief. Het is niet nodig om de klas in quarantaine te zetten of de school te sluiten. De normale contacttracing wordt verdergezet op basis van de nieuw gemelde gevallen. Voorlopig is het nog wachten op de resultaten van het secundair onderwijs.

Besmetting vastgesteld in Klavertje vier Beerst

Vandaag werd in de gemeentelijke basisschool Klavertje vier in Beerst een besmetting vastgesteld van een leerkracht in het zesde leerjaar. De hele klas gaat nu in quarantaine. Dit gaat om een vaststelling volgens de gebruikelijke contacttracing.

Alle medewerkers en bewoners testen negatief in Yserheem

Verder is er vanuit het woonzorgcentrum Yserheem ook goed nieuws. De coronatesten van de medewerkers en de bewoners blijken allemaal negatief. De planning voor de vaccinaties zit dus voorlopig nog op schema. Ondertussen kregen we wel de melding dat de vaccins voor de bewoners niet op 25, maar wel op 26 januari toegediend worden. Ook de medewerkers krijgen in diezelfde week hun vaccin. Bij de vorige test bleek één medewerker besmet met het coronavirus. Volgens de contacttracing waren er geen hoogrisicocontacten. Wij wilden hier evenwel geen enkel risico nemen, vandaar dat alle bewoners en medewerkers opnieuw getest werden.

Vrijwilligers gevraagd voor het vaccinatiecentrum

Voor de organisatie van het vaccinatiecentrum zoeken we helpende handen. We zoeken zeker niet enkel medische profielen. Zin om je steentje bij te dragen? Vul het aanmeldformulier in: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1HyKd_sOXFA_WmcP82kB3kNYjL51WcpABaVJaF-8muGNPog/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.