Home > Gerard Vermeersch-Prijs van Ieper gaat naar Nederland, Limburg en Sint-Amandsberg

Gerard Vermeersch-Prijs van Ieper gaat naar Nederland, Limburg en Sint-Amandsberg

Geschreven op 29 maart 2022 om 09:03 door Mario De Wilde

De tweejaarlijkse Gerard Vermeersch-Prijs wordt uitgereikt naar aanleiding van een schrijfwedstrijd voor columns of monologen. De Prijs wordt in 2022 voor de 9de keer georganiseerd door de Confrérie Gerard Vermeersch en dé Academie Ieper in samenwerking met de Bibliotheek Ieper en met de steun van de Stad Ieper. Meer dan 100 taalfans en deelnemers woonden de Prijsuitreiking bij in de Aula van AC Auris in Ieper. Vanuit de Taalvallei doet de Confrérie Gerard Vermeersch een strenge oproep taal nooit te gebruiken als wapen dat zinloos en mensonterend geweld uitlokt noch als hefboom om het ongeoorloofd inhakken op respect en waardigheid te rechtvaardigen. Er volgt een minuut stilte.
Gerard Vermeersch
Als inleiding op de prijsuitreiking wordt het leven en werk van Ieperling Gerard Vermeersch voorgesteld als cabaretier, theaterman, schrijver, radioman en schilder. In een opgenomen interview vertelt Willem Vermandere dat Gerard zijn grote mentor was. Hij wees hem de weg en leerde hem het belang van waardigheid en respect. Van een aantal recent opgedoken klankbanden uit 1967 horen we een gespeelde dialoog tussen de 10-jarige zoon Jan en vader Gerard. Gerard als vader en familieman.
De schrijfwedstrijd voor columns 2022
Voor deze editie was het thema “Moord of droom”. De Confrérie ontving 88 columns waarvan 23 uit Nederland (Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, …) en één uit Portugal. Deze inzending komt van verst, heeft als titel ‘Het Potlood’ en is bovendien de enige die met de hand geschreven is. Daarom wordt aan Hans Feys uit Serra do Bouro een prijs buiten categorie toegekend. Hij ontvangt volgende week een verzameling Ieperse potloden en het Gerard Vermeersch Magazine.
Juryverslag
Secretaris van de jury Geertrui Seys: “Wat een feesteditie is dit geworden, deze wedstrijd voor columns met als thema ‘Moord of droom’. De juryleden, Nathalie Deknudt, Dirk Viaene en Hans Voorbij, hebben 81 reglementaire inzendingen beoordeeld. Zij waren het eens over de kwaliteit van de teksten. De deelnemers hebben creatief gespeeld met ‘moord’ en ‘droom’ als palindroom. In een schrijfwedstrijd is vooral het taalkundige aspect belangrijk, het onderwerp moet goed verwoord zijn, een goede column moet actueel zijn, controverse tonen en uitlokken. Er is over alle aspecten nauwgezet overlegd om tot volgend resultaat te komen:
-De derde prijs – prijs van dé Academie en de Bibliotheek Ieper ter waarde van €250 – wordt toegekend aan “Nederland is een moordland” van Mette De Ruijter, schuilnaam voor Hanneke Middelburg uit Goes.
-De tweede prijs – prijs van de Stad Ieper ter waarde van €375 – gaat naar “Vrouw” door Noelle Van Dael, pseudoniem voor Valérie Noelander uit Lommel.
-De Eerste prijs – prijs Gerard Vermeersch ter waarde van €625 – wordt toegekend aan “Droomoord” van Madame Ellemelle die door het leven gaat als Bruno Lowagie uit Sint-Amandsberg.”

Valérie Noelander was niet aanwezig omwille van een eerder geplande reis in het buitenland. Toch kon schepen Valentijn Despeghel de Gerard overhandigen via een klank- en beeldverbinding tussen de luchthaven in het Spaanse Sevilla en de Aula in Auris Ieper.
De toekomst
Mark Delreux, één van de gangmakers van de Confrérie, legt de toekomstplannen op tafel. “Op vraag van wijlen de echtgenote van Gerard en de familie Vermeersch verzamelt, inventariseert en bewaakt de Confrérie het werk van Gerard. Op 15 april wordt alles officieel overgedragen aan het Stadsarchief Ieper. Tot 31 december 2044 kan raadpleging of gebruik van de archiefstukken enkel mits voorafgaande schriftelijke toelating van de Confrérie. In 2024 organiseren we de 10de schrijfwedstrijd, dit keer voor het schrijven van een monoloog. En om de 50ste verjaardag van het overlijden van Gerard te herdenken voorzien we in september 2024 een “Triebuute aan Gerard” met op één podium zoveel mogelijk conférenciers en stand-up comedians uit de Lage Landen. En als het meezit verschijnt dan ook het boek ‘Djudedju – leven en werk van Gerard Vermeersch’.”
Foto van links naar rechts: Johan Vermeersch (kleinneef van Gerard) – Mia Vermeersch (nicht van Gerard) – Hans Voorbij (wedstrijdjury) – Dirk Viaene (wedstrijdjury) – Hervé Vanhee (schoonzoon van Gerard) – Alexander Declercq (directeur Bibliotheek en Archief Ieper) – Valentijn Despeghel (schepen Stad Ieper) – Bruno Lowagie (1ste prijs) – Hanneke Middelburg (3de prijs) – Ives Goudeseune (schepen Stad Ieper) – Geertrui Seys (Confrérie secretaris van de jury) – Rik Decraemer (Confrérie) – Jo Noreille (voorlezer) – Nathalie Deknudt (wedstrijdjury) – Mark Delreux (Confrérie voorzitter) bovenaan op het projectiescherm: Valérie Noelanders (2de prijs) © DB

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.