Home > Gemeentebestuur Knokke-Heist geeft meer uitleg n.a.v. verwijdering bronzen hazen van Barry Flanagan

Gemeentebestuur Knokke-Heist geeft meer uitleg n.a.v. verwijdering bronzen hazen van Barry Flanagan

Geschreven op 29 juni 2022 om 10:53 door Mario De Wilde

De Gemeente Knokke-Heist draagt zorg voor haar openbaar domein. Alles wat op de openbare pleinen, straten, parken en groenzones wordt geplaatst moet daartoe een geldige vergunning hebben. Op die manier wordt de rust en de kwaliteit bewaakt. Slechts in uitzonderlijke en streng gereglementeerde gevallen geeft het College toestemming om openbaar domein in te nemen. Voorbeelden zijn het plaatsen van een terras, kunstwerk of bloembak voor de eigen handelszaak of vergunde evenementen.

Wegens de grote commerciële belangen bij een beeldenwandeling, werd begin 2022 een concessie-oproep gelanceerd voor de organisatie van een openluchtexpositie langs de Zeedijk van Knokke-Heist. Iedereen kreeg de kans om een voorstel in te dienen. Er werd geen kandidaat geselecteerd. Een derde partij, die niet meedeed aan de procedure, geen vergunning of toelating had, en een verbod tot plaatsing vanuit de politie ontving, plaatste onwettelijk toch een groot aantal kunstwerken op het openbaar domein. Daarop kwamen vanuit de gemeente meerdere verzoeken tot het weghalen van deze kunstwerken.

Bovendien werden de beelden opgesteld in de beschermde Zwinduinen, voorbij Surfers Paradise richting Nederlandse grens en nabij het Zwin Natuur Park. Het gebied is één van de weinige in Europa waar er nog kamsalamanders en boomkikkers leven, naast belangrijke populaties zeldzame vogels en vleermuizen. Het Vlaams Agentschap Natuur & Bos dat dit gebied beheert, gaf evenmin toestemming en drong reeds meermaals aan op de onmiddellijke verwijdering van de beelden.
Het Agentschap Natuur & Bos, het Zwin Natuur Park en de Gemeente Knokke-Heist hebben daarom beslist opdracht te geven tot het weghalen van deze beeldhouwwerken door een gespecialiseerde firma om ze in beveiligde bewaring op te slaan. Agentschap Natuur & Bos wenst de natuur te vrijwaren, en de Gemeente Knokke-Heist vermijdt een belangrijk precedent. Zo wordt immers vermeden dat Zeedijk en handelskern overspoeld worden door niet-vergunde kunstwerken, handelswaar, reclameborden of andere storende elementen.

2 reacties

Harry Romain
Geschreven op 2022-07-05 11:23:47
Dit was schoon voor eventjes . Zoals het altijd gaat in vlaanderen
Annemarie
Geschreven op 2022-06-29 19:26:37
Wat jammer dat het allemaal zo moet gaan ! Laat je eens verrassen ! Deze prachtige kunst was van grote toegevoegde waarde aan een prachtig natuur gebied en Knokke En had er tot augustus kunnen blijven staan , want het stond er nou eenmaal al ! Vecht de regels achter gesloten deuren uit ,er is namelijk al zó véél Onbegrepen Ellende in de wereld !! Hou op met “Knokke “en geniet is een keer tussen de regels door !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.