Home > Geëngageerde dames plaatsen schouders onder nieuw Stekjesplekje in Sint-Pieters Brugge

Geëngageerde dames plaatsen schouders onder nieuw Stekjesplekje in Sint-Pieters Brugge

Geschreven op 13 februari 2022 om 14:23 door Mario De Wilde

Afgelopen zomer werd dankzij de samenwerking tussen Viva-SVV, Curieus en het buurtwerkconcept ‘Sint-Pieters Deelt’ een stekjesplekjesroute gemaakt op Sint-Pieters met maar liefst vier plantenruilkasten (De Wissel, ‘t Meulentje, Den Heerd en de volkstuinsite Sint-Pietersmolenwijk). Nu komt er dankzij het buurtcomité Sint-Pieterskerklaan nog eentje bij. Als er 1 iets is dat piekt naast de coronacurves, dan is het wel het aantal mensen met groene vingers. Het aantal plantjesruilkasten schiet als paddestoelen uit de grond in Sint-Pieters Brugge.

Buurtbewoners Liesbet Bradt en Lieselot D’hondt van het buurtcomité uit de Sint- Pieterskerklaan willen de buurt doen groeien en bloeien. Ze doen dit niet alleen, maar in samenwerking met vrouwenvereniging VIVA-SVV en Sint-Pieters Deelt, de netwerkorganisatie die delen van goederen, diensten en informatie in Sint-Pieters stimuleert. Om het in de woorden van de dames zelf te zeggen ‘wat je aandacht geeft, groeit.’ Dus willen de buurvrouwen veel aandacht geven aan de buurt en deze in de bloemetjes zetten door het delen van plantenstekjes. Liesbet plaatst er haar stokrozen in, Lieselot haar moestuinplantjes, en ze nodigen iedereen uit om stekjes te komen wisselen in het kastje. Tuincentrum De Knotwilg en bloemenhandel De Papaver zijn het initiatief genegen en sponsoren met een voorraad groen vertier.

Schepen Pablo Annys licht toe: “Het opzet is eenvoudig: je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot, je labelt je plantje, je laat het achter in het kastje en desgewenst neem je een ander stekje mee naar huis.” VIVA-SVV ontwierp een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan aan de trap bij de oude spoorwegbedding waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen. Burgemeester Dirk de Fauw : “Wie dit voorjaar de plantenruilkastjes op Sint-Pieters wil verkennen, nodigen we van harte uit om eens langs te fietsen bij de stekjesplekjes aan buurtcentrum Den Heerd, bewonerswerkingen Meulentje en De Wissel, de trappenpartij spoorwegbedding en het ruilsysteem van Curieus vzw voor planten, stekjes en zaden aan de volkstuinsite in de Sint-Pietersmolenwijk.3

Deze middag onder een prachtige zonnehemel was er de opening van het nieuw Stekjesplekje in de Sint-Pieterskerklaan bij de trap aan de oude spoorwegbedding. Buurtbewoners Lieselot D’hondt en Liesbet Bradt onthaalden iederen met de glimlach, een kop warme soep én een paar stekjes bij hun nieuwe aanwinst: een plantenruilkastje.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.