Home > Geen verkoop meer van konijnen, kippen en vogels op de Brugse openbare markten

Geen verkoop meer van konijnen, kippen en vogels op de Brugse openbare markten

Geschreven op 15 november 2022 om 09:07 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge stelt een verbod in op de verkoop van levende dieren op openbare markten, onder meer om impulsaankopen te vermijden. Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis: “Dieren zijn geen speelgoed. Voor je een dier koopt is het belangrijk dat je goed nadenkt over de behoeften van het dier en de kosten die daarbij komen. Een ondoordachte aankoop kan leiden tot verwaarlozing, het afstaan of erger het dumpen van dieren. Mensen die op zoek zijn naar een dier raden we aan om eerst adoptie te overwegen. Via Het Blauwe Kruis Brugge worden regelmatig dieren aangeboden.”

“We vermijden ook dat de dieren het veelvuldig transport naar verschillende markten moeten ondergaan. Door het transport, de kooien met beperkte afmetingen en drukke omgeving worden de dieren blootgesteld aan stress. Bovendien worden we de afgelopen jaren steeds vaker geconfronteerd met een verhoogde waakzaamheid voor virusuitbraken zoals de vogelgriep. Door de verkoop van dieren op openbare markten af te schaffen vermijden we de kans op overdracht van dergelijke besmettelijke ziekten.”

“De tijden veranderen en dierenwelzijn komt steeds hoger op de maatschappelijke agenda te staan. De verkoop van levende dieren op de markt is sowieso al heel beperkt. In Brugge is er nog één verkoper van levende dieren op de zaterdagmarkt. We kiezen voor een uitfasering, dus we willen deze handelaar niet bruusk dwingen om te stoppen. We zullen alleen niet toestaan dat er nog nieuwe verkopers van levende dieren bijkomen op markten. We hebben de laatste jaren heel wat extra inspanningen geleverd rond dierenwelzijn in Brugge. Dit is voor ons dan ook een logische volgende stap”, aldus schepen Mathijs Goderis. Foto Vogeltjesmarktantwerpen.nl

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.