Home > Geen terrasbelasting voor 330 horeca-exploitanten in Brugge tot einde dit jaar? Vanavond stemming

Geen terrasbelasting voor 330 horeca-exploitanten in Brugge tot einde dit jaar? Vanavond stemming

Geschreven op 27 september 2021 om 11:41 door Mario De Wilde

In 2020 heeft de federale overheid n.a.v. de coronacrisis diverse maatregelen genomen die een aanzienlijke impact hadden op de maatschappij en de economie in het algemeen.  Heel wat bedrijven, ondernemers, winkels en horeca waren verplicht om hun activiteiten of exploitatie tijdelijk stop te zetten met inkomstenverlies als gevolg. Ook voor 2021 waren er nog diverse ministeriële besluiten van kracht die een impact hadden op de diverse sectoren.  De Brugse horeca werd in het bijzonder hard getroffen door de maandenlange verplichte sluitingen tijdens de voorbije 2 jaren.

Op voorstel van shepen Mercedes van Volcem keurde de gemeenteraad reeds enkele wijzigingen goed waarbij het belastingreglement op het gebruik van de openbare weg werd aangepast ten voordele van de horecasector.
• In 2019 werd reeds in april de belasting op terrassen in de deelgemeenten gehalveerd

• In 2020 werd het tarief van de terrasbelasting gehalveerd en voor de verplichte sluitingen werden ook geen belastingen aangerekend.

Voor het aanslagjaar 2021 werden twevier besluiten door de gemeenteraad genomen waardoor de belastbare periode enkel van toepassing was voor het 4de kwartaal van het jaar (oktober – november – december). Diensvolgens zal iedereen die een terras uitbaat op het openbaar domein in 2021 geen terrastaks hoeven te betalen, stelt Van Volcem Mercedes (schepen bevoegd voor openbaar domein en financiën).

De horecasector vervult een grote economische en sociale rol binnen de maatschappij en het stadsbestuur wenst het economisch weefsel op het grondgebied maximaal te ondersteunen. Als bevoegde schepen doe ik dan ook aan de gemeenteraad het voorstel om de resterende belastbare periode van 2021 (oktober t.e.m. december) definitief in te trekken. Indien de gemeenteraad het voorstel goedkeurt, dan zullen meer dan 330 horeca-exploitanten geen terrasbelasting voor het jaar 2021 betalen. Schepen van lokale economie, Pablo Annys, is tevens tevreden met deze vrijstelling.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.