Home > Geen gevaar voor volksgezondheid bij grote brand bij Brooklyn in Harelbeke

Geen gevaar voor volksgezondheid bij grote brand bij Brooklyn in Harelbeke

Geschreven op 3 juni 2021 om 10:56 door Mario De Wilde

De brand bij de firma Brooklyn van gisterenavond is onder controle, maar de brandweer blijft nog een tijdje nablussen. Nasmeulen is nog mogelijk. De situatie wordt op de voet gevolgd. Toen de brandweer gisterenavond een kleine tien minuten na de oproep ter plaatse kwam, was het duidelijk dat de industriebouw van de firma niet meer te redden was”, verduidelijkt Piet Beirlaen, majoor bij de Hulpverleningszone Fluvia. “We legden ons onmiddellijk toe op het vrijwaren van de omliggende gebouwen en zijn daar gelukkig in geslaagd. De brand zelf was tegen 1 uur ’s nachts onder controle dankzij de inzet van meer dan 100 mensen van binnen en buiten de hulpverleningszone. Er waren materieel en ploegen uit o.a. Harelbeke, Kuurne, Kortrijk, Kruisem, Izegem en Moeskroen. Tussen 2 en 3 uur vannacht werd het aantal ploegen verminderd en werden de resterende ploegen afgelost. Om 7 uur werd opnieuw gewisseld. We blijven zeker nablussen tot de middag en daarna houden we de situatie nauwlettend in de gaten.”

Door de inzet van zoveel manschappen en wagens ontstond bij het publiek de indruk dat er verkeerd werd gereden, maar niets is minder waar. Majoor Beirlaen: “Wanneer er veel wagens ter plekke komen, kan je die uiteraard niet allemaal naar hetzelfde punt laten komen omdat ze dan in elkaars weg staan. Daarom worden de wagens toegeleid naar verschillende plaatsen van waaruit ze dan op afroep naar de juiste locatie bij de brand worden geroepen. We vragen dat mensen uit de buurt van de Politieke Gevangenenstraat blijven om het aan- en afrijden van brandweerwagens niet te storen. De werken in de Politieke Gevangenenstraat zorgden voor wat hinder, maar gelukkig deden we enkele weken geleden een rondgang om de bereikbaarheid van de gebouwen tijdens een noodgeval te vrijwaren. Tijdens die rondgang werden de nodige aanpassingen gedaan zodat we nu zonder grote hinder de brand konden bestrijden.”

Majoor Beirlaen benadrukt dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid omdat er geen gevaarlijke stoffen betrokken waren in de brand. “Er is wel een asbestdak, maar dat was niet betrokken in de brand zelf. De vrijgekomen stoffen zijn niet schadelijk, maar je moet uiteraard niet in de rook gaan staan. Op verschillende plaatsen zijn roetdeeltjes neergekomen. Als je die in jouw tuin kreeg, mag je die gerust in de restafvalzak deponeren. Zorg er echter voor dat je eerst handschoenen aantrekt. Groenten waarop roetdeeltjes zijn neergelsagen, mogen gerust gegeten worden na heel grondig spoelen. Hou uit voorzorg kinderen en dieren weg van roetresten.”

Burgemeester Alain Top: “Over de oorzaak van de brand kunnen we nog niets vertellen. Een branddeskundige komt vandaag ter plekke om dat te achterhalen. Het stadsbestuur leeft mee met de eigenaars van het getroffen bedrijf, maar we mogen ons gelukkig prijzen dat er enkel materiële schade is en dat er geen gewonden vielen. We bedanken uiteraard ook de hulpdiensten voor de efficiënte aanpak tijdens en na de brand.”

Op de website wordt informatie beschikbaar gesteld over wat te doen na een brand.

Meer info over roetresten op www.harelbeke.be.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.