Home > Geen audio-ontlening meer. Bib in het Park in Wevelgem verkoopt volledige cd-collectie

Geen audio-ontlening meer. Bib in het Park in Wevelgem verkoopt volledige cd-collectie

Geschreven op 21 februari 2023 om 10:13 door Mario De Wilde

Op donderdagavond 2 maart start Bib in het Park met de verkoop van haar volledige
cd-collectie. Het gaat om 14 000 cd’s. De Bib doet dat omdat het aantal uitleenbeurten fors afnam de jongste jaren. Voor het eerst in vijftig jaar zal er geen audiomateriaal meer kunnen uitgeleend worden.

Pop-up
De start van de verkoop wordt in een feestelijk jasje gestoken. Er komt een pop-upbar en de huisdj’s Nico Debonne (Bonnes Muziekcarrousel) en dj Overgank zullen uit de collectie de beste platen kiezen en zorgen voor een soundtrack bij de uitverkoop. Vanaf 18.30 uur zal iedereen kunnen langskomen om één of meerdere cd’s te kopen. De startprijs bedraagt 2 euro per stuk. Tot en met 25 maart zullen er cd’s verkocht worden. Vanaf 11 maart verlaagt de prijs, tot 0,5 euro per stuk.

Dvd’s, cd’s van Wevelgemse artiesten en kinder- en jeugd-cd’s liggen niet in de etalage.

De hele maand februari kunnen er nog cd’s worden uitgeleend.

Hoofdstuk afsluiten
Met de verkoop sluit Bib in het Park een hoofdstuk af. Vijftig jaar geleden, in december 1972, werd de gemeentelijk discotheek opgericht. Het werd meteen een grote hit. In het eerste volledige uitleenjaar leenden 267 leden 10 247 grammofoonplaten uit. De discotheek groeide in de jaren die volgden uit tot een rijkgevulde AVM-afdeling (Audio, Video en Media) waar steeds weer nieuwe media werden geïntroduceerd.

Het verhaal van de compact disc in de bibliotheek begon in 1985. Het eerste album dat werd aangekocht was ‘Lat mie maar lopen’ van Willem Vermandere. Ondanks enkele verkoopmomenten doorheen de jaren, dikte de collectie aan tot ongeveer 14 000 cd’s. Leuk weetje: het laatste album van Arno, ‘Vivre’, werd in 2022 het meest uitgeleend.

Het aantal uitleenbeurten daalde de jongste jaren door het succes van verschillende streamingplatformen. Vanaf 2020 konden cd’s gratis ontleend worden. Dat zorgde voor een korte opstoot van uitleenbeurten, maar de dalende trend was niet meer te stoppen. Het is dan ook niet meer verantwoord om te blijven investeren in een collectieonderdeel dat nauwelijks nog wordt ontleend.

BIB XL
Ook zonder cd’s in het rek zal muziek, naast literatuur en film, een belangrijke rol blijven spelen in de bibliotheek. Onder de koepelnaam BIB XL, dat alle publieksactiviteiten bundelt, zullen er geregeld lezingen en muziekworkshops blijven plaatsvinden. Het muzikaal programma van BIB XL wordt bekendgemaakt tijdens de seizoensvoorstelling van het cultuurcentrum. www.wevelgem.be/cd

 

Praktisch

• Wanneer: Donderdag 2 maart, 18.30u

• Waar: Bib in het Park, Vanackerestraat 20

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.