Home > Geboorteborrel volgt. Zie ze vliegen: de jonge zeearenden klappen in Diksmuide de vleugels uit

Geboorteborrel volgt. Zie ze vliegen: de jonge zeearenden klappen in Diksmuide de vleugels uit

Geschreven op 9 juli 2024 om 10:46 door Mario De Wilde

In het bekende natuurgebied de Blankaart in Diksmuide is gisteren het eerste jong uitgevlogen van de Europese Zeearenden die er sinds een jaar gevestigd zijn. Recent werden in het natuurgebied twee jongen geboren en eentje heeft gisteren al voor het eerst op eigen kracht kunnen vliegen. Natuurherstel werkt dus duidelijk! In april 2024 werden voor het eerst twee zeearenden geboren in de Blankaart in Diksmuide. Een eerste broedgeval voor België. En in de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen zijn voor het vierde jaar op rij twee kraanvogelkuikens grootgebracht. Beide broedgevallen waren nooit mogelijk geweest zonder de inspanningen die afgelopen jaren gebeurden om de natuur in ere te herstellen in deze gebieden.

Zeearenden Gloria en Guido

Hét natuurnieuws van het voorjaar was toch wel de geboorte van twee zeearenden in West-Vlaanderen. De kuikens kregen de namen Gloria en Guido (naar het glorieuze moment voor de Blankaart en de huidige conservator). Na enkele weken waren de kuikens groot genoeg om hun kopje al eens boven het nest uit te steken. Iets wat op veel enthousiasme kon rekenen bij het publiek dat in drommen kwam kijken vanop de brug aan het Blankaartkasteel.

De kuikens groeiden als kool en begonnen enkele weken geleden hun vleugels te testen. Ze trainen hun borstspieren door op en neer te flapperen. Op 7 juli voelde Gloria zich zeker genoeg en sloeg haar vleugels uit. Nu is het nog wachten op haar broer. De komende weken zal je de familie zeearend regelmatig zien overvliegen. De ouders gaan de jongen leren jagen zodat ze hun eigen prooien kunnen vangen. In het najaar zullen Gloria en Guido op eigen ‘benen’ kunnen staan.

Geboorteborrel

Op 14 juli om 14u wordt er aan het kasteel van de Blankaart geklonken met een glaasje Arendbier op Gloria en Guido. Meter Maaike Cafmeyer en peter Wim Willaert zullen ook aanwezig zijn om te klinken. Er zal ook een bandje spelen en er is een groot scherm voorzien om naar de finale van het EK voetbal te kijken. Iedereen is welkom. Foto Natuurpunt

 

1 reactie

Aaron Vandenberghe
Geschreven op 2024-07-10 09:31:07
Ik denk dat deze daarnet is gespot in avekappelle bij het joden klooster .

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.