Home > Geavanceerde vrachtwagenscanners sinds vandaag op beveiligde snelwegparking in Jabbeke

Geavanceerde vrachtwagenscanners sinds vandaag op beveiligde snelwegparking in Jabbeke

Geschreven op 6 februari 2024 om 11:22 door Mario De Wilde

De bekende TotalEnergies snelwegparking aan de E40 in Jabbeke is sinds vanmorgen volledig vernieuwd. Langs beide richtingen werden het tankstation gemoderniseerd, het restaurant en de shop vernieuwd en de parkeerplaatsen voor automobilisten heringericht. Daarnaast is voor vrachtwagens een grotere en beveiligde parking voorzien. Richting Oostende is deze parking ook uitgerust met Mac Address Scanners, die toelaten om on-the-spot en in realtime de aanwezigheid van transmigranten in de lading te checken. Dankzij deze nieuwe veiligheidsmaatregelen voldoet de snelwegparking in Jabbeke aan alle criteria voor het verkrijgen van de Gold-level EU Parking Standard-certificering. Het doel is ook dat een lading vrij van intrusie de trucker een Green Lane Stamp oplevert die een vlotte doorgang en inscheping in de havens van Frankrijk en België en bij aankomst in de havens van het Verenigd Koninkrijk zou kunnen opleveren.

“Dit is een geweldige eerste upgrade die wij onze klanten kunnen presenteren nadat we onderdeel zijn geworden van Circle K. Een verhoogde veiligheid voor onze vrachtwagenklanten en een verbeterd aanbod voor eten, drinken en service voor iedereen blijft onze bijdrage aan het leven onderweg”, zegt Didier Dubois, Vice President van Circle K België. Op 3 januari van dit jaar voltooide Alimentation Couche-Tard Inc/Circle K de overname van een deel van de Europese retail & cards activiteiten van TotalEnergies. In België zijn de retail & cards activiteiten van TotalEnergies nu een 60/40 joint venture tussen Circle K en TotalEnergies.

Veiligheid en comfort voor alle bezoekers

De heringerichte parking voorziet in een vlotte doorstroming voor zowel personenwagens als vrachtwagens. Langs de tankinstallatie, aan het begin van de dienstenzone, is een aparte doorrit voorzien voor vrachtwagens die niet tanken. Deze leidt naar de ruime, beveiligde en betalende parking voorzien van stevig hekwerk en een alarmsysteem. ANPR-camera’s aan de in- en uitgang van de parking koppelen de toegangscontrole aan de bestuurder van de vrachtwagen. Alle alarmen zijn gecentraliseerd bij de erkende bewakingsfirma G4S, die vanop afstand de situatie in de gaten houdt.

Een geluidsmuur aan de kant van de autosnelweg zorgt ervoor dat de vrachtwagenchauffeurs een stillere rustpauze hebben. Het aantal parkeerplaatsen richting Oostende stijgt van 37 naar 80, meer dan een verdubbeling. Richting binnenland stijgt het aantal parkeerplaatsen tot 60, eveneens een verdubbeling. Ook hier is de parking uitgerust met ANPR-camera’s aan de in- en uitgang en met een geluidsmuur.

Daarnaast werden ook het aantal parkeerplaatsen voor personenwagens fors uitgebreid: van 57 parkeerplaatsen naar 80 richting Oostende, en van 71 naar 85 richting binnenland. Een beter afgeschermde parking achteraan de dienstenzone moet ook de veiligheid voor automobilisten verhogen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Verschillende parkings langs onze Vlaamse snelwegen voldoen niet meer aan de noden van vandaag en die van de toekomst. Er rijdt veel meer vrachtverkeer dan vroeger, er is extra beveiliging nodig langs de parkings in het kader van transmigratie én elektrisch rijden is aan een sterke opmars bezig. Samen met de concessiehouders investeren we hier in Jabbeke 16,5 miljoen euro. De snelwegparkings in Jabbeke zijn de eerste parkings van het Agentschap Wegen en Verkeer in heel Vlaanderen die volop inzetten op comfort, veiligheid en duurzaamheid. Op nog 35 andere parkings in Vlaanderen wordt nu en de komende jaren geïnvesteerd om ze om te vormen tot duurzame, veilige en comfortabele snelwegparkings. Dit alles is goed voor een investering van 36,5 miljoen euro. Samen met de investeringen van de concessiehouders voor de herinrichting van de dienstenzones gaat het om een recordbedrag van maar liefst 75,5 miljoen euro.”

Europese primeur van Green Lane Stamp

Het valt niet te ontkennen dat de TotalEnergies snelwegparking van Jabbeke op de drukke aanrijroute naar de havens van Duinkerke en Calais ligt. Veel chauffeurs houden hier een laatste stop voor de inscheping naar het Verenigd Koninkrijk. Ondanks strengere controles en meer beveiliging, blijven we binnen het trans-Europese transportwerk geconfronteerd met migranten die in de lading van vrachtwagens klimmen op zoek naar een beter leven en op weg naar een nieuwe bestemming. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de migranten zelf, maar veroorzaakt ook heel wat last en ongemak voor de transport- en logistieke keten.

Er werd een nieuwe dimensie toegevoegd aan het veilig en beveiligd parkeren van vrachtwagens door het inzetten van Mac Address Scanners. Deze laten toe om on-the-spot en in realtime de lading te checken. Door het opvangen van digitale signalen wordt de vrachtwagenchauffeur online via een app op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van migranten in de lading. Er kan dus onmiddellijk worden ingegrepen als om bijstand wordt gevraagd.

In Jabbeke – en in de toekomst ook op andere beveiligde parkings in Europa – zouden de chauffeurs een Green Lane Stamp kunnen bekomen nadat hun lading is gescand bij het in- en uitrijden van een beveiligde parkeerplaats. Dergelijke Green Lane Stamp geeft de chauffeur direct voorrang bij het aanmelden en inchecken in de havens en bij aankomst op de eindbestemming. Een snellere verwerking betekent voor chauffeurs meer tijd om te rusten en te ontspannen, en minder verloren tijd voor elke logistieke partner in de keten.

Carl Decaluwé, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen: “Ik ben trots dat we in Jabbeke als eerste deze Mac Address Scanners en de Green Lane Stamp kunnen toepassen. Onze provincie is een belangrijke draaischijf in het logistieke netwerk richting de zeehavens in België en Frankrijk, met niet zelden het Verenigd Koninkrijk als een volgende bestemming. De voorbije jaren hebben wij de strijd tegen de mensensmokkel op ons grondgebied op alle mogelijke manieren en vrij succesvol aangebonden. De inzet van innovatieve middelen is hierbij steeds een uitgangspunt geweest. De meerwaarde van deze ‘next step’ kan niet worden onderschat.”

Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter: “De inzet van technologische hulpmiddelen om een veilige doorgang te creëren voor vrachtwagens en zo de strijd tegen illegale migratie verder op te voeren, is erg belangrijk en ik dank alle partners voor de inzet en investeringen ter zake in Oost-Vlaanderen.”

De herinrichting van de Safe en Secure Truck Parking is volledig gebeurd volgens de EU-parkingnormen (Gedelegeerde Verordening van de Commissie (EU) 2022/1012), met de aankoop van de Mac Address Scanners.

Moderne laadinfrastructuur en volledig vernieuwde restaurant en shop

Benzine en diesel blijven aanwezig, maar er zijn ook steeds meer elektrische voertuigen. Het TotalEnergies snelwegstation stelt daarom vier High Power Chargers ter beschikking die tot 300 kW kunnen laden in een geïntegreerde oplaadzone onder dezelfde luifel als de brandstofpompen. Deze laadpunten zijn extra makkelijk toegankelijk door de drive-through-opstelling en bevinden zich vlak bij het gebouw en het dienstenaanbod. Daarnaast is de parking naast het restaurant voorzien van acht 22 kW AC-laadpunten, met een mogelijke uitbreiding tot twintig 22 kW-laadpunten.

De vernieuwde concepten qua shop- en eetgelegenheden zijn afgestemd op zowel klanten op doorreis als op buurtbewoners. Het nieuwe foodconcept biedt onder het merk “Frit Autentic” een typisch Belgisch restaurantconcept aan met klassiekers als balletjes in tomatensaus met frietjes. Daarnaast is er ook een uitgebreid aanbod vers belegde broodjes, frisse wraps of heerlijke salades. Circle K streeft ernaar gezonde en lekkere voeding aan te bieden. In de mate van het mogelijke worden de groenten gehaald bij partners uit de streek. Zo worden onnodige transportkosten vermeden en blijven de groenten verser. Voor wie enkel nood heeft aan een koffie, is er een aparte koffiehoek.

Om in te spelen op de veranderende markt en consumentenpatronen wordt in de vernieuwde shops van Louis Delhaize een ruime keuze aan verse en ultraverse producten, ‘ready to cook’ en ‘ready to eat’ aangeboden. Daarnaast zijn ook speelgoed, souvenirs, geschenkartikelen, multimedia en hygiëne- en andere basisproducten te verkrijgen.

Tenslotte is ook veel aandacht besteed aan het comfort van de bezoekers. Binnen de restaurantruimte zijn specifieke plaatsen voorzien van extra stopcontacten en usb-poorten om smartphones en computers op te laden. Er zijn werkruimtes met hoge of lage tafels om afgezonderd te zitten en in alle rust te werken of te telefoneren. Voor de kinderen is zowel binnen het restaurant als buiten aan het terras een leuke speelzone voorzien. De nabijheid van het terras zorgt ervoor dat de kinderen vrij en veilig kunnen spelen onder het toeziend oog van hun begeleiders. “Bedankt aan allen die hebben bijgedragen aan dit innovatieve project. Samen met onze partners hebben we fantastisch werk geleverd. Het volledige ontwerp van de site is zo uitgedacht om alle klanten een oase van ontspanning en rust te bieden, in veilige omstandigheden,” besluit Didier Dubois, Vice President van Circle K België.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.