Home > GBS Klavertje Vier Keiem meet mee tijdens Curieuze­Neuzen in de Tuin!

GBS Klavertje Vier Keiem meet mee tijdens Curieuze­Neuzen in de Tuin!

Geschreven op 19 april 2021 om 19:11 door Mario De Wilde

De gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem vraagt zich af hoe droogtebestendig hun schooltuin is. De curieuzeneuzen zorgden voor een meetpunt met slimme sensor om dat na te gaan. Het meetpunt staat er van 19 april tot 19 oktober. Zo leren de leerlingen meteen heel wat bij over droogte en hoe we dit kunnen tegengaan.

Onze zomers worden steeds warmer en droger en daar moeten we ook op school steeds meer rekening mee houden. De gemeentelijke basisschool klavertje vier in Keiem stelt zich de vraag of het grasveld het water van een extreme regenbui wel kan slikken. Samen met de leerlingen ontdekken ze het mee met ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Als meetpunt krijgen ze een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Op maandag 19 april nemen de leerlingen een bodemstaal om te laten onderzoeken. Met een netwerk van 5.000 van deze meetpunten brengt het onderzoek een half jaar lang de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart.

Bijleren over de kwetsbaarheid van de natuur

Via het Internet of Things zendt de slimme sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijgen we een dagelijkse update van de meting. Zo volgen we samen met de leerlingen live welke invloed hitte en droogte op onze schoolomgeving hebben. Met het lespakket duiken we met de leerlingen dieper in de materie van het onderzoek. Op die manier leren ze over de kwetsbaarheid van de natuur door hitte en droogte. Ook ontdekken we hoe we de tuin, speelplaats en natuurgebieden meer klimaatbestendig kunnen maken voor onszelf, maar ook de planten en dieren die er leven. Bovendien kunnen de leerlingen tijdens de les vragen stellen aan de wetenschappers van het project! Met de slimme bodemsensor in de schooltuin worden ze allemaal burgerwetenschapper in dit internationaal uniek onderzoek.

Meetpunten in de stad

Niet enkel in de gemeentelijke basisschool in Keiem staat een meetpunt. Ook bij de begraafplaats in Vladslo en aan de waterzuivering in Lampernisse wordt de bodem geanalyseerd. Het grondgebied van Diksmuide kent twee verschillende soorten ondergrond zand(leem) en poldergrond. Je herkent de plaatsen aan de infoborden.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.