Home > Garagist Pieter Gouwy (37) uit Nieuwpoort toont zijn gerestaureerde legervoertuigen

Garagist Pieter Gouwy (37) uit Nieuwpoort toont zijn gerestaureerde legervoertuigen

Geschreven op 16 februari 2024 om 08:43 door Mario De Wilde

De Nieuwpoortse garagist Pieter Gouwy (37), bekend van zijn Portello Motorsports, stelt gerestaureerde legervoertuigen tentoon tijdens de opendeur op zaterdag 9 maart in het Militair Kwartier ‘Kamp van Lombardsijde’. De zaak is namelijk gespecialiseerd in het voorbereiden van auto’s voor drifting.
Daarnaast is Portello één van de enige bedrijven in België dat gericht is op restauratie en tuning van Japanse classic cars. “We doen eigenlijk alle restauraties van klassieke Japaners. Maar ook andere merken zoals Alfa Romeo’s, Mini’s, BMW’s. Alles wat de liefhebber zijn hart sneller doet kloppen.
We importeren heel veel uit Japan, zoals een Nissan Skyline of een Toyota Supra. Maar ook minder gekende modellen zoals Toyota Chasers die hier in Europa nooit gelopen hebben. Maar bij de specifieke liefhebbers van de jaren ‘90 Japanners is dat een echte cult auto. Wij importeren eigenlijk uit Duitsland, Nederland, soms Portugal, Spanje. Het rare is dat weinig mensen die auto’s op de baan zien, maar er zijn toch heel wat verzamelaars die zo’n auto willen”, aldus Pieter Gouwy die vooral gepassioneerd is door klassieke legervoertuigen.

“De vliegtuigen kwamen er reeds op jongere leeftijd, maar later kwam ik in contact met pantsers, tanks en grote vrachtwagens. Maar vooral de tanks fascineerden mij. Een jaar of zes geleden was ik toevallig op bezoek in het Gunfire Museum in Brasschaat. Ze zochten vrijwilligers. Ik ging daar aan de slag op zondagen. Om een beetje te helpen sleutelen en eigenlijk vooral bij te leren over mechaniek en technologie”.

En van Brasschaat trok Pieter naar de loodsen van de kazerne in Ieper waar hard gewerkt wordt aan een ‘tankmuseum’ met als thema de gewapende conflicten na 1945. “Ja, dat klopt. We hebben ondertussen al een milieuvergunning voor meer dan 300 voertuigen. Het zal de deuren openen in 2027 of 2028. Het is de bedoeling om samen met alle andere vrijwilligers de authentieke legervoertuigen, grotendeels afkomstig uit Brasschaat, zo nauwkeurig mogelijk terug in orde te zetten en indien mogelijk weer rijklaar te maken”.

Op zaterdag 9 maart staat Pieter Gouwy met zijn team vrijwilligers present tijdens de opendeur van Defensie in Kamp Lombardsijde. “Het War Heritage Institute bewaart alle klassieke legervoertuigen die nog eigendom zijn van defensie. Van Brasschaat verhuizen ze naar Lombardsijde om dan een definitieve plaats in Ieper te krijgen. En zo kunnen we op de opendeur dag in Lombardsijde een tiental voertuigen uit Brasschaat tentoon stellen. Die zullen de anciëns, de ex-militairen die in hun jeugd gediend hebben op die voertuigen zeker aanspreken”.

Het vrijwilligersteam kan je trouwens met historische legervoertuigen nog op andere locaties aanschouwen. “Ja, dit jaar trekken we sowieso nog naar Soesterberg in Nederland met vijf voertuigen.
En eind dit jaar vind je ons tijdens het Nuts Weekend in Bastogne met ondermeer de laatste rijdende Duitse Tiger II uit de Tweede Wereldoorlog. Een beest van 60 ton die speciaal uit Frankrijk overgebracht wordt uit het Musée des Blindes in Saumur. We hebben één goed team bestaande uit het vast kader en de vrijwilligers. De gerestaureerde voertuigen presenteren aan het publiek geeft ons een enorme boost. Daar doen we het voor”.

Op zaterdag 09 maart 2024 zet Defensie de deuren open van Militair Kwartier ‘Kamp van Lombardsijde’. Doorlopend van 9u tot 18u (vrije toegang)
Redactie en fotografie ©️Gino Ester

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.