Home > Gans die vast kwam te zitten in ijs in Nieuwpoort speelt kat-en muisspelletje met redders

Gans die vast kwam te zitten in ijs in Nieuwpoort speelt kat-en muisspelletje met redders

Geschreven op 16 december 2022 om 15:35 door Mario De Wilde

Gisteren in de namiddag merkten voorbijgangers langs het kanaal Ieper-IJzer ter hoogte van de jachthaven een gans op die met haar poten mogelijks vastgevroren was in het ijs. De brandweer werd opgeroepen en toen een duiker te water werd gelaten, vloog de gans weg en streek een 10-tal meter verder terug neer op het ijs aan de andere kant van het kanaal.

Het dier bleek ook daar vastgevroren te zitten, maar toen de brandweer ook daar het dier met een net probeerde te vangen, vloog die opnieuw weg en streek even verder terug neer op het ijs. De brandweer liet het dier dan maar met rust en vraagt ook aan voorbijgangers om zich zeker niet op het ijs te begeven om mogelijks vastgevroren watervogels te redden daar het ijs veel te dun is en de vogels meestal voldoende bewegen zodat ze niet vastvriezen, ook al lijkt dit op het eerste gezicht wel het geval.

In hun poten hebben (water)vogels een mechanisme om de temperatuur zo te regelen, dat deze een paar graden boven de omgevingstemperatuur blijft. Daarmee houden ze net voldoende warmte vast om de poten voor vastvriezen te behoeden. In de winter wordt een te groot warmteverlies door de poten voorkomen door een heel vernuftig tegenstroomprincipe. Foto: TP

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.