Home > Game over…. Brugge lanceerde de Circular Hub

Game over…. Brugge lanceerde de Circular Hub

Geschreven op 5 juli 2021 om 10:21 door Mario De Wilde

Lineaire economie = game over! De huidige lineaire business modellen hebben geen toekomst meer. Er is een groeiende nood aan een nieuw economisch systeem, dat zorgt voor een eindeloze groei, maar dit binnen de grenzen van en met respect voor ons ecosysteem. Ook Brugge springt mee op de kar en trekt voluit de kaart van het duurzaam ondernemen en de transitie naar een circulaire economie. Recent beslisten Stad Brugge, en kernpartners MOWI Belgium, BRUG-IT, SOBO vzw en Kringwinkel ’t Rad vzw om hun krachten en expertise te bundelen en gezamenlijk de Circular Hub Brugge te lanceren, het (netwerk)platform en experimenteerlabo voor de circulaire ondernemer in de Brugse regio.

Lineair vs. circulair

In de klassieke lineaire economie wordt uit grondstoffen een product gemaakt. Bij verkoop daalt de waarde en worden goederen afval. In een circulaire economie worden echter tal van strategieën toegepast om afval te vermijden en materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. (bron: Ellen MacArthur Foundation – https://www.ellenmacarthurfoundation.org )
Waarom hebben we een circulaire economie nodig?

Grondstoffen zijn eindig. De vraag zal blijven stijgen, op een moment dat nieuwe bronnen vinden of ontginnen steeds moeilijker wordt. Onze open-economie is bovendien grondstofgevoelig (Vlaamse maakbedrijven zijn erg afhankelijk van de invoer van grondstoffen). Ook de milieu-impact van ontginnen is enorm.
The Circular Hub Brugge: lancering
Stad Brugge is zich zeer bewust van de rol die het lokale/regionale beleidsniveau kan en moet opnemen in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie en de kansen die deze biedt, niet enkel op vlak van innovatie, maar ook op vlak van nieuwe economische activiteiten en job-opportuniteiten.
Met de lancering van de Circular Hub Brugge (ESF-project “Circulair werk(t)!) wil Brugge een duidelijk signaal geven dat de stad, zijn partners en de ruimere regio klaar zijn voor de noodzakelijke transitie. Samen met kernpartners MOWI Belgium, BRUG-IT, SOBO vzw en Kringwinkel ’t Rad initieert de stad met de creatie van de HUB, een (netwerk)platform en experimenteerruimte voor de circulaire ondernemer uit de regio.
De Hub zet in op meerdere sporen. Naast sensibiliseren en het activeren van kennis- en ervaringsuitwisseling, neemt de HUB ook de rol op van match-maker en katalysator voor sociaal-circulaire samenwerkingen. In experimenteerlabo’s, met focus op ICT en Gastronomy & Food, zal optimaal gestreefd worden naar gesloten kringlopen, waarbij afval grondstof wordt voor nieuwe producten/diensten, en waarbij bovendien een sociale impact gerealiseerd zal worden. De methodiek voor het opzetten van een circulair business model, dat hieruit zal resulteren, zal als voorbeeld aangeboden worden aan het brede bedrijfsleven. Bij ICT richt men zich in deze experimenteerfase vooral op hergebruik, remanufacturing en recycling. In het foodsegment gaat men aan de slag met afval- en voedseloverschotten.

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: “Met de Circular Hub Brugge willen we ons imago als ondernemende stad opnieuw versterken. Brugge neemt de trekkersrol op en streeft naar het stimuleren van vooruitgang en innovatie en het aanbieden van kansen voor onze ondernemers bij de switch naar een duurzamere economie. Ook startende ondernemingen zullen hierbij niet vergeten worden! Zo kunnen deze onder de vleugels van de Circular Kickstart begeleid worden in het succesvol schakelen naar circulaire business modellen en technologie”. Info: www.brugge.be/circulaire-economie

Ben je een circulaire doener en bouw je nu al mee aan een circulaire Brugse regio? Wil je hierover getuigen en je ondernemersverhaal delen? Laat het ons weten en geef je gegevens door via www.brugge.be/deel-je-circulair-ondernemersverhaal

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.