Home > Ga vandaag naar recyclageparken Beernem, Oostkamp, Ruddervoorde en Zedelgem voor je cadeautje

Ga vandaag naar recyclageparken Beernem, Oostkamp, Ruddervoorde en Zedelgem voor je cadeautje

Geschreven op 1 juli 2023 om 06:23 door Mario De Wilde

In december 2022 beslisten de gemeenteraden van Beernem, Oostkamp en Zedelgem om het beheer van hun recyclageparken over te dragen aan IVBO. Een beslissing die in lijn ligt met de evolutie in Vlaanderen, waarbij beheer en uitbating van recyclageparken overgedragen worden aan de intercommunales. IVBO is het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland. De opdracht van IVBO bestaat uit de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in 9 gemeenten, waaronder Brugge, Beernem, Oostkamp en Zedelgem.

Vanaf vandaag zaterdag 1 juli zal de dagelijkse werking van de recyclageparken Beernem, Oostkamp, Ruddervoorde en Zedelgem in beheer komen van IVBO. Op 1 januari 2024 zet ook het personeel van het recyclagepark de stap naar IVBO. “De bezoekers van de recyclageparken zullen van deze overdracht niets merken, voor de bezoeker verandert er niets.” zegt Bert Bisschop, projectleider recyclageparken bij IVBO.

Intercommunaal beheer
Door de toevoeging van de 4 recyclageparken, beheert IVBO nu in totaal 7 recyclageparken. Vorig jaar werd het dagelijks beheer van de Brugse recyclageparken al succesvol overgedragen aan IVBO. Daarbij streeft IVBO naar een minstens even hoge dienstverlening. IVBO voerde al een enkele investeringen uit zoals: verbeteringen aan de signalisatie en het plaatsen van AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillator).

Voorzitter Minou Esquenet (Raad van Beheer IVBO): “De regionale en uniforme aanpak zal in de toekomst resulteren in een brede toegankelijkheid en een gelijke tariefstructuur. Voor de optimale inzameling van afval en de betaalbaarheid van recyclage, evolueert IVBO op termijn naar een gelijke uitrustingsniveau (weegbrug, up-to-date diftar-systeem, …). Dat betekent dat in de toekomst een inwoner van één van de IVBO-gemeenten ook zal terecht kunnen in een recyclagepark van een andere IVBO-gemeente, hetgeen nu nog ondenkbaar is.”
Deze harmonisering resulteert vanaf 1 juli 2023 in een uitrol van nieuwe duurzame en visuele sorteerborden. Vanaf 1 juli verschijnen deze nieuwe borden op alle recyclageparken in de IVBO-regio. Dus ook op de gemeentelijke of stedelijke recyclageparken.

“Deze nieuwe visuele borden werden in nauw overleg met de parkwachters ontwikkeld. Zij weten als geen ander de moeilijkheden in hun recyclagepark. Er werd gekozen voor duidelijke, herkenbare foto’s en een laagdrempelige beschrijving. Zo is het voor iedereen duidelijk wat wel en niet aangeboden mag worden per afvalsoort. Het is de bedoeling dat deze borden voor alle bezoekers optimaal leesbaar zijn.” vervolgt Minou Esquenet.

Vinger aan de pols
Tussen IVBO en de steden en gemeenten is er regelmatig overleg. In de Raad van bestuur van IVBO zijn de bestuurders van de steden en gemeenten vertegenwoordigd. Dit overleg behandelt onder meer de opvolging van de algemene werking van IVBO, reyclageparken en de personeelsformatie.

Cadeau op zaterdag 1 juli 2023
Speciaal om de overname door IVBO te vieren krijgt elke bezoeker op zaterdag 1 juli in alle recyclageparken in de IVBO-regio een gratis rolletje gft-zakken (waarde: € 3). Eén rolletje gft-zakken is goed voor 10 weken gratis ophaling van je groente-, fruit-, en klein tuinafval. Deze waardevolle materialen worden omgevormd tot kwaliteitscompost, biogas en elektriciteit. Goed voor het milieu … en je portemonnee want een gft-zakje is veel goedkoper dan een restafvalzak. Iedereen is op zaterdag 1 juli van harte welkom op hun recyclagepark.

Stad Damme doet al langer aan gft-ophaling, maar maakt gebruik van diftar-containers in plaats van gft-zakjes, en Stad Blankenberge heeft geen aparte gft-ophaling. Het uitdelen van gft-zakjes in deze steden heeft geen zin. Daarom doen op zaterdag 1 juli Recyclagepark Blankenberge en Kringlooppark Damme niet mee aan deze actie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.