Ga je deze dagen winkelen, dan kan je op West-Vlaamse politici botsen
Vandaag, 17 november, vieren we voor de tiende keer de Dag van de Ondernemer, een initiatief van UNIZO in samenwerking met de Vlaamse regering en VLAIO. Dit jaar staat innovatie centraal. UNIZO West-Vlaanderen gaat naar jaarlijkse gewoonte op bezoek bij verschillende ondernemers, samen met West-Vlaamse politici. “Het is belangrijk dat de mensen die aan de knoppen zitten, luisteren naar ondernemers. Zonder te weten op welk veld en met welke spelers je speelt, kun je niet de juiste tactiek of opstelling kiezen”, zegt Vincent Kint
Op de Dag van de Ondernemer erkennen we hoe belangrijk ondernemers zijn voor onze maatschappij en economie. We tonen dat we hun inzet, durf en doorzetting bewonderen. Ook dit jaar zijn politici zeer geïnteresseerd om dit initiatief te ondersteunen en beseffen ze het belang van contact met ondernemers.
Bezoeken door politici
Afgelopen week gingen Maaike De Vreese, Loes Vandromme en Vincent Van Quickenborne al op bezoek bij ondernemers in kader van Dag van de Ondernemer. Vandaag is het de beurt aan heel wat andere politici. “Innovatie is het thema van deze dag, maar uiteraard werden nog heel wat andere thema’s besproken. Volgend jaar is een belangrijk jaar voor zowel politici als ondernemers. Het feit dat ondernemers hun besognes doorgeven én dat UNIZO met concrete voorstellen komt om het ondernemersklimaat te optimaliseren is een belangrijk signaal voor politici. Wij gaan er dan ook van uit dat politici dit ter harte nemen en mee aan de slag gaan voor de resterende legislatuur, maar ook de volgende legislatuur. Zowel UNIZO West-Vlaanderen als de West-Vlaamse ondernemers zullen de voorstellen en beslissingen in de politiek met argusogen bekijken”, benadrukt Vincent Kint.
Innovatie als thema
Volgens cijfers van Eurostat behoren Belgische ondernemingen tot de top van Europa wat innovatie betreft. Er blijft wel een grote kloof tussen het percentage kmo’s (10-49 werknemers) en het percentage van grotere ondernemingen dat innoveert door middel van nieuwe producten en diensten. In vergelijking met kmo’s ligt het percentage van grote ondernemingen tot 249 werknemers de helft hoger. Het aandeel bij ondernemingen met minstens 250 werknemers is zelfs dubbel zo hoog.
Werk aan de winkel voor de kmo’s dus. Uit de UNIZO bevraging blijkt dat kmo-ondernemers nog vaak een duwtje in de rug nodig hebben om voluit de innovatiekaart te durven trekken. Drie kwart van de bevraagden is wel bereid om middelen vrij te maken, maar de helft heeft al daadwerkelijk de stap gezet en kan innovatieve realisaties voorleggen. Slechts 32 procent gaat actief op zoek naar ondersteuning, bijvoorbeeld subsidies of samenwerkingsverbanden. Er is dus een kloof tussen de wil om risico’s te nemen en het effectief uitrollen van innovatie producten of diensten in de onderneming.
Innovatievouchers
In onze kenniseconomie is innovatie dé motor van economische groei, ook bij kmo’s. Daarom pleit UNIZO voor de introductie van innovatievouchers in Vlaanderen. Dit systeem bestaat nu al in Brussel “Met die vouchers kan je samenwerking stimuleren tussen onze bedrijven en onderzoeksinstellingen. Ondernemers krijgen zo op een laagdrempelige manier toegang tot externe kennis en expertise”, duidt Vincent Kint.
“Startups en kmo’s hebben wel vaak innovatieve ideeën, maar weten niet goed waar ze terecht kunnen voor de praktische uitwerking. Met het systeem van innovatievouchers kunnen ze ondersteuning krijgen bij de inschakeling van hogescholen, universiteiten en onderzoekscentra. Daar kan men een prototype laten ontwikkelen voor demonstratie, of een proof of concept laten uitvoeren. Belangrijk daarbij is dat het aanbod op maat is van de kmo’s.”