Home > Ga die vele eclairs bij Desoete in Brugge proeven en win een kanjer van 1 meter

Ga die vele eclairs bij Desoete in Brugge proeven en win een kanjer van 1 meter

Geschreven op 7 juni 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Peter-Jan Desoete runt samen met zijn ouders (Filip Desoete, Christine Willems en het ganse Zoete Team) Bakkerij Desoete aan de Calvariebergstraat in Brugge. Van zaterdag 14 juni tot zondag 22 juni 2025 is het ‘Week van de eclair’. Dit jaar zal het voor de zevende keer worden georganiseerd. Bakkerij Desoete laat dat natuurlijk niet voorbij gaan zonder de klanten een leuk assortiment te voorzien. De Brugse bakkerij deed de voorbije zeven jaar mee aan evenveel edities en ieder jaar is het een groter succes. De actie ‘Week van de eclair’ wordt georganiseerd in heel België door de firma Puratos uit Brussel die dit event voor alle bakkers op poten zet. Begint je hartje al te smelten bij het zien van de zovele varianten?

Peter-Jan Desoete: “We hebben tijdens het jaar een zeer groot assortiment gebak en zijn gekend tot ver buiten Brugge voor onze taarten en brood. We verkopen die 1,5 week (wat eigenlijk de bedoeling is) enkel maar eclairs in verschillende smaken. Ons assortiment bestaat uit meer dan 17 verschillende soorten en daar zullen er waarschijnlijk nog bijkomen. Dit jaar hebben we nog twee extra smaken toegevoegd (Bueno en yoghurt limoen). Alle smaken maken wij met heel veel liefde in ons eigen atelier. Naast de klassieke eclair hebben wij bijvoorbeeld ook de varianten citroen, basilicum-aardbei, framboos, gezouten caramel, mokka, praliné, speculoos, appel kaneel,…”

“We maken het tijdens de Week van de eclair nog feestelijker want we geven iedere dag één eclair van één meter weg. We hebben dit jaar de lat voor onszelf hoger gelegd omdat dit toch niet helemaal evident is. Het maken van de eclair van één volle meter vraagt een vaste hand tijdens het spuiten van de pâte à choux (soezenbeslag). Iedere klant krijgt bij aankoop van minimum twee eclairs een blaadje van ons waarop ze hun naam en telefoonnummer kunnen achterlaten. Dit deponeren ze in een box en iedere avond om 19u zullen we live op onze Facebookpagina een kaartje trekken. Op die manier zullen zeven winnaars één eclair van één meter lang krijgen. Waarom zeven? Omdat de maandag en dinsdag onze sluitingsdagen zijn. Een lekkere eclair proeven is iets maar nog een lange eclair winnen is nog leuker.”

“Wij denken dat een bakker zeker positief in het nieuws mag komen want de druk van supermarkten en industriële bakkerijen is zeer groot. Een warme bakker is broodnodig zeker omdat wij in centrum van Brugge zitten en er in de binnenstad van Brugge nog maar amper twee ‘warme’ bakkers zijn. Het is een uitstervend beroep ambachtelijke bakkers. Jonge mensen zijn niet erg genegen weekends, feestdagen en nachtwerk te doen. Want voor bakker te zijn moet je heel veel laten/overhebben.”

Bakkerij Desoete, Calvariebergstraat 40, 8000 Brugge, Telefoon: 050 33 59 00, www.desoete.be

 

 

4 reacties

Familie Charlier.
Geschreven op 2025-06-07 15:08:32
Ik ben zelf 30 jaar bakker geweest in Jabbeke en het was en blijft een zware stiel. Gelukkig zijn er nog mensen zoals de zoon van Christine en Filip die het levenswerk van zijn ouders voortzet. Ik heb drie kinderen maar niemand koos er voor om nog verder te doen. Familie Charlier.
André Lauwyck
Geschreven op 2025-06-07 15:04:43
Persoonlijk vind ik dat we ons eigen Vlaams erfgoed beter moeten waarderen en vooral steunen. Maar nee, tegenwoordig moet het allemaal brol uit Amerika zijn. Zo'n slechte donut kan toch niet op tegen zo een smakelijke éclair die met liefde en passie klaargemaakt wordt. Dus met z'n allen straks naar Desoete zou ik zeggen. André Lauwyck, Sint-Michiels
Michiel Vaerewijck
Geschreven op 2025-06-07 14:57:21
Wij komen er altijd wanneer we naar Brugge komen. Nog zo een echte ambachtelijke bakker die onze aandacht moet blijven verdienen. We kijken er einde juni weer naar uit om langs te komen. Michiel Vaerewijck uit Aalter
Verbiest Alex
Geschreven op 2025-06-07 14:14:16
Prachtig mooie toonbank. De smaak van dit alles kom ik zeker proeven.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.