Home > Ga dat zien: eerste werk van Triënnale Brugge 2024 nu al te ontdekken in Zeebrugge

Ga dat zien: eerste werk van Triënnale Brugge 2024 nu al te ontdekken in Zeebrugge

Geschreven op 27 maart 2024 om 07:11 door Mario De Wilde

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility gaat officieel van start op 13 april, maar als voorproefje is nu al één van de twaalf kunst- en architectuurinstallaties te ontdekken op het strand van Zeebrugge. Star of the Sea, het werk van de Britse kunstenaar Ivan Morison, is een van de coproducties van Triënnale Brugge 2024 en Triënnale Beaufort, waarmee voor de vierde keer een samenwerking is opgezet.

Omvangrijke structuur en opmerkelijke schoorstenen
Ontworpen voor het strand van Zeebrugge, trekt Star of the Sea met haar omvangrijk volume en opmerkelijke schoorstenen al van ver de aandacht. Het werk, opgebouwd uit cilindrische buizen, driehoekige inspectiekamers en inwisselbare onderdelen, verwijst naar verscheidene architecturale elementen, die we kunnen herkennen tijdens een wandeling langs de Belgische kustlijn: een bunker, een fort, een paviljoen, een zandkasteel of een speeltuin op het strand. De bevreemdende, monumentale aanwezigheid in de haven en badplaats verkent de wisselwerking tussen kunst, industrie, natuur en ecologie.

Een spel van licht en schaduw, geluiden en geuren
Wie Star of the Sea naar binnen stapt, bevindt zich in een tunnel en ervaart het wisselende spel van licht en schaduw, geluiden en geuren. Wandelaars worden uitgenodigd om de ruimte te verkennen: te reflecteren, te zitten, te spelen en in interactie te gaan met elkaar en met de omgeving. De openingen zorgen voor ‘periscopische’ panorama’s op de industriële haven, de duinen, de zee, de villa’s langs de wandelweg, … Ze zijn atypisch voor de Belgische kust en behoren tot het veelzijdige, contrasterende landschap van Zeebrugge.

Star of the Sea, barometer voor verandering
Star of the Sea past in de verkenningstocht van kunstenaar Ivan Morison die nagaat hoe kunst interageert met de openbare ruimte. Poreusheid en onzekerheid maken daarbij integraal deel uit van het creatieproces. Het werk staat opgesteld naast een deel van het strand waar de natuur haar plaats weer lijkt op te eisen en een duin wordt gevormd. Zo ontstaat een constante interactie met de natuurelementen: wind, zand en de getijdencyclus, waardoor het gaandeweg zal transformeren tijdens de maanden dat het in Zeebrugge te zien is. De betonnen tempel – omgeven door zand – weerspiegelt tijd en vergankelijkheid. Star of the Sea als barometer voor verandering. Foto© Femke den Hollander

In samenwerking met Beaufort 2024 vormt Star of the Sea één van de twaalf kunst- en architectuurinstallaties die te zien zullen zijn tijdens Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.