Home > G-wielrenners maken zich op voor eerste Gent-Wevelgem morgen in Flanders Fields

G-wielrenners maken zich op voor eerste Gent-Wevelgem morgen in Flanders Fields

Geschreven op 23 maart 2024 om 11:26 door Mario De Wilde

Morgen zondag 24 maart slaan Flanders Classics, Stad Ieper, G-sport Vlaanderen en Cycling Vlaanderen de handen in elkaar voor de eerste editie van de Gent-Wevelgem in Flanders Fields G-wielrennen. Op de Grote Markt in Ieper starten renners met een beperking – net als de renners zonder beperking – voor hun eigen wielerwedstrijd op een lokaal parcours.

Ieper is de startplaats van de 86e editie van Gent-Wevelgem. Twaalf jaar na de eerste editie voor vrouwen staat er nu voor het eerst een G-wielerwedstrijd op het programma. Nu de jeugdwedstrijden op een aparte dag georganiseerd worden, is er ruimte in het programma. “Het is de ideale kans om G-sport volwaardig zijn plaats te geven en mee op te nemen in onze wedstrijddag”, verklaart Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel.

Bezieler van het initiatief is tophandbiker Marvin Odent uit Hollebeke. “Twee jaar geleden deden we voor het eerst een voorstel om ook iets te doen met G-wielrennen en toen waren we met onze club The Spirit of Handcycling aanwezig”, zegt Marvin. “Eind 2023 kwam het nieuws om onze wedstrijd te integreren in Gent-Wevelgem. We zaten meteen op dezelfde golflengte met de organisatie. Er wordt rekening gehouden met de specificiteit van G-wielrennen, waardoor we zowel promotioneel als sportief volwaardig worden meegenomen.”

Ook G-sportfederatie G-sport Vlaanderen kijkt ernaar uit de handen met Gent-Wevelgem in elkaar te slaan. Bas Van Dycke, verantwoordelijke voor G-wielrennen in Vlaanderen: “Al enkele jaren werken we samen met organisatoren voor reguliere wielerwedstrijden, maar met deze samenwerking tijdens de World Tour-wedstrijd Gent-Wevelgem zetten we een nieuwe stap vooruit. Inclusie in sport tonen tijdens zo’n grote wedstrijd, is een sterk signaal naar de bredere samenleving. Hopelijk volgen andere wedstrijden het voorbeeld.”

Diego Desmadryl, schepen van Stad Ieper bevoegd voor Economie, KMO, toerisme, evenementen kijkt enthousiast naar het goed gevulde Ieperse programma en de integratie van G-sport: “Dat renners met een beperking een eigen wedstrijd krijgen op de grote markt, waar ook de profrenners starten, vinden wij een krachtig signaal voor gelijkwaardigheid.”

De deelnemende G-sporters zullen net als de eliterenners op het podium op de Grote Markt aan het publiek voorgesteld worden vanaf 13.30 u. Omstreeks 14.00 u. gaat de wedstrijd van start, met een finish voorzien rond 15.00 u. De renners zullen een parcours van 3 km in en rond Ieper afleggen. Rond 15.30 u. sluiten we het G-sportevenement af met een officiële podiumceremonie. De G-sportwedstrijd sluit zo perfect aan op de passages van de elite mannen en vrouwen die volgens het snelste schema respectievelijk omstreeks 15.45 u. en 17.00 u. hun opwachting maken op de Grote Markt in Ieper.
Campagne #GelukkigSporten in de kijker
‘En jij, waar word jij gelukkig van bij sport en beweging?’, met die vraag om sportief geluk te delen, richten G-sporters en hun entourage zich zondag tot het publiek op de Grote Markt in Ieper. Mensen kunnen zo meedoen aan de campagne #GelukkigSporten van G-sport Vlaanderen, die G-sport op een positieve manier wil normaliseren.

 

Foto: Handbiker Marvin Odent (links, klasse MH3) is de bezieler van het project. Hier op de foto met de regerende wereldkampioen Jonas Van de Steene (klasse MH4).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.