Home > Fusie havens van Antwerpen en Zeebrugge vanaf vandaag nu officieel en juridisch een feit

Fusie havens van Antwerpen en Zeebrugge vanaf vandaag nu officieel en juridisch een feit

Geschreven op 22 april 2022 om 15:31 door Mario De Wilde

Vanaf vandaag gaan de havens van Antwerpen en Zeebrugge gezamenlijk verder onder de naam Port of Antwerp-Bruges. De twee havenbedrijven ondertekenden tijdens een buitengewone algemene vergadering de aandeelhoudersovereenkomst van de eengemaakte havenvennootschap. De ondertekening is het allerlaatste element van de fusiepuzzel en het officiële startsein van de eengemaakte haven. Dag 1 van Port of Antwerp-Bruges als grootste Europese exporthaven, grootste haven voor overslag van voertuigen in Europa en belangrijkste chemische cluster van Europa is hiermee ingezet!

Officiële start
De Stad Antwerpen en de Stad Brugge kondigden in februari 2021 het akkoord aan om hun respectievelijke havens te laten samengaan. Dat was het officiële startschot van het eenmakingstraject van de havens. Na de goedkeuring eerder in maart van het fusiedecreet en de aandeelhoudersovereenkomst door de Antwerpse en Brugse schepencolleges en gemeenteraden, was het vandaag het moment voor het laatste stukje van de puzzel.

De raden van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij van de Brugse Zeehaven riepen elk een buitengewone algemene vergadering bijeen om de partiële splitsing en de statuten van de eengemaakte havenvennootschap goed te keuren. De ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst betekent het juridische samengaan van de beide naamloze vennootschappen en daarmee ook de officiële start van Port of Antwerp-Bruges.

Raad van bestuur
Op de ondertekening volgde de eerste bijeenkomst van de raad van bestuur van de eengemaakte havenvennootschap. Deze raad van bestuur wordt voorgezeten door de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder. Vice-voorzitter van de raad van bestuur is Brugs burgemeester Dirk De fauw.

Voor stad Antwerpen zetelen in de raad van bestuur:

Bart De Wever
Koen Kennis
Carole Lamarque
Kathleen Van Brempt
Marc Van de Vijver

Voor stad Brugge zetelen in de raad van bestuur:

Dirk De fauw
Pablo Annys
Mercedes Van Volcem

Daarnaast zetelen als onafhankelijke bestuurder:

Wouter De Geest
Patrick Maselis
Giulia Van Waeyenberge
Stéphane Verbeeck

Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en vice-voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Als burgemeester van de stad Brugge en vice-voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges ben ik er van overtuigd dat deze fusieoperatie zal leiden tot een duurzame groei van de economische activiteit en de tewerkstelling in beide locaties en een boost zal geven aan de internationale reputatie van Vlaanderen in de wereld. Samen staan we sterker.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.