Home > François Lagast is de Krak van Knokke-Heist en hij gaat dit jaar veel schilderen

François Lagast is de Krak van Knokke-Heist en hij gaat dit jaar veel schilderen

Geschreven op 4 maart 2022 om 09:49 door Mario De Wilde

De kogel is door de kerk: de Knokke-Heistse lezers van de Krant van West-Vlaanderen verkozen François Lagast tot de Krak van 2021. “Ik had al niet verwacht om genomineerd te zijn hiervoor, laat staan dat ik ook zou winnen. Maar het is zeker wel een mooie verrassing. Ik waardeer dit echt”, zegt François. “Zeker omdat de andere genomineerden toch ook wel iets betekenen hier in de lokale gemeenschap; zij zetten zich ook allemaal in. Of ik veel campagne gevoerd heb? Niet echt eigenlijk. Ik heb wel een oproep om te stemmen gelanceerd via de sociale media. En zo is de boot vertrokken. Ik ben natuurlijk ook wel een bekende figuur in de gemeente, vooral dan in Heist.”

Telg uit een echte Heistse vissersfamilie
François Lagast is een telg uit een echte Heistse vissersfamilie en werkte meer dan dertig jaar op zee. “Ik ben eerst als visser gewerkt en dan de latere jaren bij de sleepdiensten in de haven van Zeebrugge. Dus ja, de zee heeft altijd een heel belangrijke rol gespeeld in mijn leven, al van kindsbeen eigenlijk”, gaat François verder. Naast de zee heeft François nog een andere grote passie: tekenen en schilderen. Ook dit zat er al in van in zijn kindertijd. Om hem wat stil te houden, gaf zijn moeder aan de kleine François een potlood en een blad papier, niet vermoedend dat hij er ook écht talent voor had.

Niet voor het geld
“Al die jaren heb ik altijd graag getekend en geschilderd maar door veel andere bezigheden verdiepte ik me er niet helemaal in. Een goeie vijfentwintig jaar geleden ben ik dan begonnen met het beschilderen van de ramen van cafés tijdens carnaval, een echte traditie hier in Heist”, zegt François. “Ook tijdens de afgelopen kerstperiode heb ik veel aangepaste raamschilderingen gemaakt. En dat doe ik helemaal niet om er veel geld aan te verdienen; het is eerder een hobby. Het doet me plezier als ik de mensen daarmee kan van dienst zijn.”

Carnaval in de genen
Zijn populariteit dankt François aan zijn engagement en lidmaatschap in heel wat verenigingen in ‘zijn’ Heist en bij het hele carnavalsgebeuren. “Carnaval zit echt wel in de genen. Ik voetbalde in mijn jongere jaren nog mee in de typische carnavalsvoetbalwedstrijd van de ‘plakkers tegen de vissers,’ en ben nu lid van de vereniging van de oud-spelers. En met de ‘Zeesluffers’ heb ik jaren geleden nog een carnavalsliedje uitgebracht dat nu nog altijd wordt gedraaid met carnaval. En doordat ik samen met mijn echtgenote ook nog dertien jaar het eet- en koffiehuis Het Getijde heb uitgebaat, heb ik natuurlijk ook veel mensen leren kennen.”

Zee en natuur als inspiratiebron
In december vorig jaar stelde François nog tentoon in café Oosthoek. “De zee en de natuur zijn een grote inspiratiebron. Ik ben nog altijd mijn vrouw Rika dankbaar omdat ze mij twintig jaar geleden voorstelde me in te schrijven aan de kunstacademie. Daar heb ik mijn talent nog kunnen aanscherpen. Ik ben dan ook van plan om ook in dit nieuwe jaar nog veel te schilderen én ook te exposeren.”

Veel schilderen in 2022
Wat brengt dit nieuwe jaar 2022 voor jou? Sowieso zal ik weer veel schilderen. In de voorbije kerst- en eindejaarsperiode heb ik voor 41 zaken de ramen beschilderd en dat hoop ik dit jaar opnieuw te doen. Naast de traditionele carnavalschilderijen op de ramen van volkscafés heb ik ook al een opdracht voor een grote muurschildering in een horecazaak.” En is het de bedoeling om ook nog te exposeren met je werken? “De expositie in het zaaltje bij café Oosthoek in december vorig jaar was een heel positieve ervaring en er zou dus wel een vervolg komen. Ik exposeer zowel met portretten als landschappen en zeezichten.”

“Ik wil nooit weg uit Heist”
Heist ondergaat momenteel een grote metamorfose met tal van ambitieuze infrastructuurwerken. Hoe kijk je daar tegenaan? “Wij wonen niet ver van waar de Heldentorens in aanbouw zijn en dat is toch wel indrukwekkend. Er is al veel veranderd in Heist doorheen de jaren en vele volkse cafés zijn verdwenen maar ik voel met hier nog steeds heel goed. Ze krijgen me nooit meer weg uit Heist.” (Bron KH en zie KW)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.