Home > For Freedom Museum in Ramskapelle stunt met opening nieuwe vleugel 21st Army Group, ‘Monty’s Men’

For Freedom Museum in Ramskapelle stunt met opening nieuwe vleugel 21st Army Group, ‘Monty’s Men’

Geschreven op 4 april 2022 om 16:42 door Mario De Wilde

Dankzij de initiatieven ter financiële ondersteuning van Westtoer en het Vlaams Ministerie van Toerisme nam het For Freedom Museum Knokke-Heist kordaat de beslissing te gaan voor vernieuwing en beleving. In april 2021 werden de werkzaamheden aangevat voor de inrichting van een totaal nieuwe vleugel, een eerbetoon aan een leger van 660.000 jonge soldaten, 21st Army Group, die instonden voor de bevrijding van een groot deel van West-Europa. “The man in charge” was niemand minder dan veldmaarschalk Bernard L. Montgomery, die het Duitse leger van Erwin Rommel had weten te verslaan in Noord-Afrika. Vandaar de titel: Monty’s Men.

If badges could speak…
Op 8 mei 1945 bestond Field Marshal Montgomery’s (Monty’s) 21st Army Group (*) uit twee legers, 2nd British en 1st Canadian Army. Deze legers waren samengesteld uit 6 legerkorpsen, de Britse 1, 8, 12 en 30 Corps en de Canadese 1 en 2 Corps. Onderverdeeld in deze legerkorpsen dienden in totaal drie Canadese en negen Britse Infanteriedivisies, twee Britse Airbornedivisies en een Poolse, twee Canadese en vier Britse Pantserdivisies (**) Deze eenheden werden aangevuld met onafhankelijke pantserbrigades die waar nodig konden ingezet worden. Commando, Royal Marines en SAS-soldaten behoorden tot de beste manschappen ter wereld. De ruggengraat van 21st Army Group werd gevormd door de duizenden ondersteunende troepen.

For Freedom Museum
Last but not least waren er de allies in battledress, jonge mensen die uit elke hoek van bezet Europa naar Groot-Brittannië wisten te vluchten. Ze werden gegroepeerd in eenheden zoals de Belgische 1st Infantry Brigade Liberation, de Nederlandse Princess Irene Brigade, de 1st Czech Independent Armoured Brigade Group en de 1st Polish Independent Parachute Brigade. Onder No 10 (Inter-Allied) Commando streden de Franse Fusiliers-Marins Commando, maar ook Belgen, Nederlanders, Polen, Noren en tal van andere nationaliteiten waaronder Duitse joden.
Met 21st Army Group, Monty’s Men wil het For Freedom Museum hulde brengen aan de om en bij 660 000 jonge soldaten die voor onze vrijheid vochten. Hun inzet en offer mag nooit vergeten worden. Oorlog hoort enkel en alleen in een museum… War only belongs in a museum. Tijdens de rondgang in de nieuwe vleugel krijgt de bezoeker een belevenisvolle kijk op de bevrijding van de Zwinregio anno 1944 met uniek documentatiemateriaal, foto en nog nooit vertoonde videobeelden gedateerd rond 1 november 1944. (schenking van Knokke-Heistenaar Guy Erbo). De scène met een ongelooflijke realistische reconstructie van het Anglicaanse kerkje in de Zoutelaan is een unieke blikvanger.

For Freedom Museum Monty
De unieke collectie, die wordt tentoongesteld en waar 40 jaar aan werd gewerkt door conservator Freddy Jones is ontegensprekelijk een unicum voor ons land en heel Europa. “Monty’s Men” in het For Freedom Museum is dagelijks te bezoeken vanaf 3 april van 10 tot 17 uur. Ontspannende zoektochten zijn voorzien voor de jonge bezoekers en men kan er zijn bezoek steeds afronden met een frisdrank, koffie of streekbiertje.

For Freedom Museum
Ramskapellestraat 91-93
8300 Knokke-Heist
(Afrit 19 op de A11)
Tel. 050 68 71 30 info@forfreedommuseum.be
www.forfreedommuseum.be

(*) De organisatie is met uitzondering van de D-Day Beach Groups en 1st Canadian Corps (kwam er pas in maart 1945 na inzet in Sicilië en Italië bij), ongeveer die van tijdens de Slag om de Schelde okt/nov 1944.
(**) Gedurende de Slag om de Schelde kwam de Amerikaanse 104th (Timberwolf) Infantry Division tijdelijk onder Canadees bevel te staan.

1 reactie

Nadine LENSSENS
Geschreven op 2022-04-05 21:48:34
Dag Freddy spijtig dat ik het niet wist je had beloofd mij te verwittigen. Nadine Lenssens 6th Queens

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.