Home > For Freedom Museum in Ramskapelle herdenkt D-Day

For Freedom Museum in Ramskapelle herdenkt D-Day

Geschreven op 9 juni 2020 om 19:27 door Mario De Wilde

Sinds maandag 8 juni 2020 zijn ook de cafetaria en het terras van het For Freedom Museum in Ramskapelle opnieuw toegankelijk voor het brede publiek.  Zonder de Covid-19-pandemie zat Freddy Jones, medeoprichter van het museum, het voorbije weekend in Normandië om de talrijke herdenkingsplechtigheden rond D-Day bij te wonen. Talrijke contacten met Britse en Canadese veteranen worden hier, op het grootste slagveld van Europa, tot banden van vriendschap vereeuwigd. Meer dan 128.000 gevallen strijdmakkers, friend or foe, liggen te rusten op 27 militaire kerkhoven verspreid als blanke littekens in het Normandisch landschap. Hun offer voor onze vrijheid.

Para-veteraan Robert Sullivan gedropt in Normandië

Op 6 juni 2014 ontmoette Freddy toevallig veteraan, private Robert Sullivan, bijgenaamd “Sully”,uit Salem, Oregon, USA. De meroon beret met het Canadees embleem van “The First Canadian Parachute Battalion” had zijn aandacht getrokken. Ze gingen meteen aan de praat.  Sully was ooit universitair en High School bokskampioen geweest en droomde ervan piloot te worden in de US Army Airforce. Door zijn kleurenblindheid werd hij echter afgekeurd. Een vriend spoorde hem aan het in Canada te wagen. Via een recruteringsbureau in Seatle stak hij de grens over en vervoegde het Canadees leger. Opnieuw werd hij als kandidaat piloot geweigerd, maar geen nood “next best thing” is para worden. Bikkelharde opleidingen volgden in Canada en de UK  en in de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd hij gedropt boven Normandië.
Jack Feduck als mannequin in For Freedom Museum 
Freddy begon toen over zijn levenswerk, het For Freedom Museum te Knokke-Heist te praten. Hij vertelde dat er een mannequin te zien is, uitgerust met het uniform van één van zijn regiments strijdmakkers John, bijgenaamd Jack, Feduck.  Sully viel bijna om van verbazing. “Jack sprong die nacht juist voor mij uit het staartstuk van de C47 Dakota, die ons naar Normandië bracht. Hij was mijn beste vriend.” Freddy werd sprakeloos en kreeg de tranen in de ogen, what a small world. Robert “Sully” Sullivan veteraan 1st Canadian parachute Battalion werd in december ’44 ingezet in onze Ardennen en deed zijn tweede Combat jump tijdens Operation Varsity maart ’45 in Duitsland. Na de oorlog zette hij zijn studies voort in de States en verhuisde naar Hawaï, waar hij tot op hoge leeftijd een taxibedrijf uitbaatte.  Telkens als deze veteranen In conservator Freddy’s gedachten te voorschijn komen ontstaat de bedenking: ”Gedenk die jonge kerels, voor heel even, zonder hen zou het woord “freedom” een loos en leeg begrip zijn.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.