Home > Fluvius startte in Brugge bouw nieuwe regiosite. Onderkomen voor 240 medewerkers

Fluvius startte in Brugge bouw nieuwe regiosite. Onderkomen voor 240 medewerkers

Geschreven op 25 oktober 2023 om 07:13 door Mario De Wilde

Gisteren heeft netbedrijf Fluvius het symbolische startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe regiosite op het industrieterrein De Blauwe Toren in Brugge. Vanaf begin 2025 wordt dat de nieuwe uitvalsbasis voor alle 240 medewerkers van de Fluvius-regio Brugge-Middenkust dat 18 steden en gemeenten bedient. Het wordt een zeer duurzame site met een sleutelrol voor de bouw van de “netwerken voor morgen” in de regio.

De huidige Fluvius-site in de Scheepsdalelaan in Brugge is misschien wel één van de oudste sites van het netbedrijf. In 1848 bouwden de gebroeders Desclée hier een gasfabriek. Later kwam het terrein in eigendom van E.B.E.S. (later Electrabel), en in 1988 nam de netbeheerder hier zijn intrek. Na ruim 35 jaar ruilt Fluvius de site in voor een nieuw, toekomstgerichte site aan de rand van Brugge. ​

Ideale uitvalsbasis

De nieuwe locatie moest voldoen aan heel wat voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een vlotte bereikbaarheid. Fluvius en de stad Brugge werkten nauw samen om de zoektocht tot een goed einde te brengen. De keuze viel uiteindelijk op een perceel langs de Blankenbergsesteenweg, een ideale uitvalsbasis om alle gemeenten van de regio snel en vlot te kunnen bedienen. ​

Guido Vandenbruwaene, regiomanager Brugge-Middenkust bij Fluvius: “De komende decennia ligt er heel wat werk op de plank om onze energienetten future-proof te maken. Deze site wordt onze strategische uitvalsbasis om de 18 Vlaamse steden en gemeenten die we bedienen klaar te maken voor de energietransitie. We verlaten het hart van Brugge, maar we zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe locatie ideaal gelegen is. We kunnen van hieruit volop werk maken van de ‘netwerken voor morgen’.”

Groen landschap en groene energie

Fluvius bouwt de nieuwe, toekomstgerichte bedrijvensite met projectontwikkelaar ION. De twee partijen werkten al eerder samen aan een nieuw regiogebouw in Gent. Het concept van dit gebouw in Brugge is gelijkaardig: het wordt een combinatie van kantoorgebouw en opslagruimte. Geïntegreerde groenaanleg zorgt voor een harmonieus geheel. Naast het bestaande groene landschap, wordt er bijkomend inheemse, onderhoudsvriendelijke beplanting aangelegd. ​

Duurzaamheid is voor Fluvius en ION ook een erg belangrijke factor. Om duurzaamheid te integreren in het volledige gebouw, werd voor de realisatie van het gebouw gebruik gemaakt van de GRO duurzaamheidsmeter, een tool van de Vlaamse Overheid. Hierbij streven Fluvius en ION naar een uitstekende score waardoor het gebouw maar liefst 30% beter zal scoren dan de EPB-wetgeving. Energiemonitoring en hergebruik van water maken deel uit van het concept. De site krijgt ook zonnepanelen, een warmtepomp en nog andere energiezuinige installaties.

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw: “Fluvius verhuist, maar blijft gelukkig rotsvast verankerd in onze stad. Net als voordien zal Fluvius blijven zorgen voor lokale tewerkstelling en bovendien komt door de verhuisbeweging de oude site van Fluvius aan de Scheepsdalelaan vrij. De grond zal worden gesaneerd en deze site biedt zo mogelijk interessante toekomstperspectieven voor onze stad.”

Kristof Vanfleteren, CEO van projectontwikkelaar ION: “Na de ontwikkeling van het regiokantoor in Gent, is het de tweede keer dat we de krachten bundelen met Fluvius. Een samenwerking die bijzonder vlot verloopt en zijn vruchten afwerpt met een duurzaam en mooi project als resultaat. Het nieuwe regiogebouw in Brugge ligt niet alleen op een toplocatie, maar is ook bijzonder energiezuinig met een E-peil dat maar liefst 30% lager ligt dan het wettelijke minimum.”

Foto: de officiële start van de bouwwerken met (vlnr): burgemeester Dirk De fauw van Brugge, Frank Vanbrabant, CEO Fluvius, Kristof Vanfleteren, CEO ION en Guido Vandenbruwaene, regiomanager Brugge-Middenkust bij Fluvius

Een 3D-beeld van de nieuwe bedrijfssite van Fluvius in Brugge. Van hieruit bouwt het netbedrijf aan de ‘netwerken voor morgen’ van Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Middelkerke, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.