Home > Fluvius gaat drie nieuwe Wervikse windturbines aansluiten op het net

Fluvius gaat drie nieuwe Wervikse windturbines aansluiten op het net

Geschreven op 8 september 2022 om 11:29 door Mario De Wilde

Netbedrijf Fluvius heeft de drie nieuwe windturbines van Aspiravi langs de A19 in Wervik aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat is een belangrijke stap in de realisatie van de 108-meter hoge turbines. Ze zullen nog dit najaar worden afgewerkt en ruim 5.000 gezinnen voorzien van groene stroom.
Kabelaanleg op openbaar en privéterrein
Om de drie windturbines van Aspiravi te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet, legde Fluvius 1.800 meter middenspanningskabels aan op openbaar terrein. Die lopen van de cabine van Aspiravi naar de schakelpost van Wervik, die is verbonden met het transformatorstation van Menen. Daarbij was ook een gecontroleerde gestuurde boring nodig om de kabels onder de A19 aan te kunnen leggen. Daarnaast zorgde Fluvius ook voor alle nodige ‘intraparkkabels’, die elke windturbine verbinden met de cabine van Aspiravi en ervoor zorgen dat ze de lokaal geproduceerde groene stroom op het net kunnen brengen.

Tom de Lille, projectbeheerder bij Fluvius: “De aansluiting van windturbines op het net is natuurlijk onze corebusiness, maar ook voor de aanleg van elektriciteitskabels tussen de windmolens zelf hebben we zeer veel expertise. Heel wat windparkuitbaters doen dan ook een beroep op onze knowhow. Elk van deze windturbines van Aspiravi is uitgerust met een transformator van 2500 kVA en zal dus flink wat groene stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet in de buurt. En dat is natuurlijk cruciaal voor de energietransitie waar we bij Fluvius elke dag aan werken.” Om de omwonenden en alle andere geïnteresseerden te informeren over de bouw van de nieuwe windturbines in Wervik en over windenergie in het algemeen, neemt Aspiravi deel aan Open Bedrijvendag op haar site in Wervik. Die heeft plaats op zondag 2 oktober van 10.00 tot 17.00u. Iedereen is van harte welkom.
Foto: Fluvius

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.