Home > Flanders Aviation Society vzw derde laureaat Cultuurprijs van Wevelgem

Flanders Aviation Society vzw derde laureaat Cultuurprijs van Wevelgem

Geschreven op 6 maart 2022 om 12:29 door Mario De Wilde

Flanders Aviation Society vzw is zopas de derde laureaat van de Cultuurprijs. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt na een slotshow. Die tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan een persoon of vereniging voor een uitzonderlijke prestatie in het brede culturele veld in de voorbije twee jaar of voor een grote verdienste gedurende meerdere jaren. Er waren dit jaar vijf genomineerden, waarvan vier verenigingen en één persoon. De kandidaten waren:
• Barack Frituur: de podcast van Steven Lapauw en Lennert Deleu
• Mattijs Degrande: comedian, theatermaker en schrijver
• Flanders Aviation Society: onder meer beheerder van het FAS Luchtvaartmuseum
• Syl Wevelgem: een lokaal platform voor creatievelingen
• Wevelgems Harmonieorkest: fusie van De Eendracht en Concordia

Een zevenkoppige jury onder aanvoering van de voorzitter van de Culturele Raad Pierre Vander Stichele, boog zich over de kandidaturen en besliste uiteindelijk unaniem de Cultuurprijs 2022 toe te kennen aan Flanders Aviation Society.

Het kroonjuweel van de vereniging is uiteraard het FAS luchtvaartmuseum, het enige museum in heel Wevelgem dat bovendien een bovenlokale uitstraling en betekenis heeft. De jury is onder de indruk van het enthousiasme, de gastvrijheid en huiselijkheid van de leden maar heeft ook oog voor het professionalisme binnen de vereniging, wat duidelijk naar boven komt tijdens de activiteiten en in het verzorgde tijdschrift.

De winnaar ontving de prijs uit handen van de burgemeester. De laureaat krijgt een Wevelgemse Kadobon ter waarde van 500 euro.

Eerdere winnaars
In 2018 was romanschrijver Koen D’haene de laureaat, in 2020 de heemkundige kring Wibilinga. Met de Cultuurprijs wil Wevelgem het belang van cultuur en kunst op de gemeente onderkennen en uitdragen.

www.wevelgem.be/cultuurprijs

De collectie in het FAS luchtvaartmuseum zit verweven rond twee belangrijke thema’s:

De geschiedenis van de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (vanaf 1917),
De daarmee gelijklopende evolutie van de luchtvaarttechnologie.
Men mag niet vergeten dat de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem bijna even oud is als de luchtvaart zelf. We maken dan ook de reflectie tussen de lokale geschiedenis en de globale technologische evolutie, want de meeste technische ontwikkelingen in de luchtvaart waren vroeg of laat ook op ons vliegveld te zien.

Talloze modellen, diorama’s, cockpits, instrumenten en andere onderdelen, afbeeldingen, een filmvoorstelling en vele andere vaak unieke en authentieke museumstukken vertellen op een concrete en tastbare manier dit verhaal. Ook de authentieke hospitaalbunker uit WO.II waarin het museum is ondergebracht ademt de rijke geschiedenis van de luchthaven. Onze ervaren gidsen geven graag deskundige uitleg aan de geïnteresseerde bezoeker.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.