Home > Filip Claeys van De Jonkman achter de kookpotten van volksrestaurant VORK in Kortrijk

Filip Claeys van De Jonkman achter de kookpotten van volksrestaurant VORK in Kortrijk

Geschreven op 30 november 2021 om 12:20 door Mario De Wilde

Een feestelijk menu dat iedereen kan betalen: daarvoor slaan 15 organisaties uit de sociale economie – samen goed voor 29 buurtrestaurants en foodmakers – de handen in elkaar. Op Buurtopjebord.be bundelen ze tijdens de feestdagen hun (afhaal)maaltijden. Voor 6 deelnemende buurtrestaurants, één in elke provincie en in Oost-Vlaanderen zelfs twee, werd het feestmenu samengesteld door een NorthSeaChef uit hun buurt, geïnspireerd op hun voorliefde voor lokale en verse vis. In Kortrijk is dat tweesterrenchef Filip Claeys, mede-oprichter van NorthSeaChefs, die met zijn keukenteam van de Brugse tweesterrenzaak De Jonkman het menu samenstelde voor volksrestaurant VORK.

Na de succesvolle samenwerking met Sobo vorig jaar willen we nu dit initiatief opentrekken naar het hele land om mensen zo kennis te laten maken met lokale, onbekende en onbeminde vis. Onze missie met de NorthSeaChefs is pas geslaagd als we iedereen kunnen leren eten wat de visser vangt, niet enkel laten vissen wat wij willen eten. Iedereen kent wel tong en kabeljauw maar amper 8 procent van de Belgische gezinnen maakt af en toe een pladijs klaar.
Filip Claeys, tweesterrenchef (De Jonkman) en mede-oprichter van NortshSeaChefs
Niet zomaar een eindejaarmenu
Buurtrestaurants geven mensen die om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, een zinvolle job. Zij zorgen op hun beurt voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen uit de buurt. De sociale tewerkstelling staat er centraal. En die is meer dan ooit nodig. Bij de 29 deelnemende buurtrestaurants gekoppeld aan dit initiatief, zijn ondertussen meer dan 150 werknemers tewerkgesteld.

Het  aanbod op Buurtopjebord.be is niet zomaar een eindejaarmenu. Door er te bestellen, steun je integraal de sociale economie. Mensen die om het even welke reden, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen een zinvolle job in zo’n buurtrestaurant, maar winnen vooral hun zelfvertrouwen terug. En je kan er natuurlijk genieten van een heerlijk menu voor een klein prijsje. Chef Filip Claeys stelde het feestmenu samen voor het volksrestaurant VORK. Op dinsdag 30 november steekt hij samen met zijn keukenteam en de koks van het volksrestaurant de handen uit de mouwen, om al voor de eerste keer het kerstmenu klaar te maken dat geserveerd wordt op donderdag 23 december.

“We zijn blij om met VORK mee te werken aan dit initiatief en willen de initiafiefnemers en de topchefs hartelijk danken. Bijzondere dank aan topchef Filip Claeys. Ons volksrestaurant staat trouwens steeds open voor dergelijke initiatieven en we nemen ons voor om ook andere topchefs uit te nodigen om onze teams, onze leerwerknemers en onze keuken te inspireren. Ook in ons magazine SIEN kunnen mensen altijd heel lekkere gerechten raadplegen die worden klaargemaakt door topchefs. Zo pakken we rond de eindejaarsfeesten altijd uit met een betaalbare menu voor de feesten in het magazine. Het initiatief van ‘buurtopjebord’ gaan we dus ook tot bij de mensen thuis brengen”, aldus Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
Op het menu in Kortrijk:

– Voorgerecht: cannelloni – gedroogde ham – roquette sla – crème van curry

– Hoofdgerecht: schelvis – bouillonaardappel – boterraap

– Nagerecht: citroen crème met chocolademousse afgewerkt met crumble van pinda en cacao – koffie

Deelnemende NorthSeaChefs en buurtrestaurants
Antwerpen: Erwin Denys – Rascasse. In samenwerking met Sense in restaurant Kom.EET.

Limburg: Jo Grootaers – Altermezzo*. In samenwerking met De Winning in Bistro Bovy.

Oost-Vlaanderen: Vilhjalmur Sigurdarson – Souvenir *+Green*. In samenwerking met Kompas vzw in restaurant Villa Ooievaar.

Oost-Vlaanderen: Edwin Van Goethem – ’t Korennaer*. In samenwerking met Den Azalee in restaurant De Variant.

Vlaams-Brabant: Glenn Verhasselt – Sir Kwinten *. In samenwerking met met Sense in restaurant ’tVondel.

West-Vlaanderen: Filip Claeys – De Jonkman**+ Green*. In samenwerking met VORK.

Buurtopjebord.be verzamelt het aanbod van deze buurtrestaurants
In provincie Antwerpen:

Refuge (Mechelen), Buurtrestaurant Kom.EET (Deurne), Buurtrestaurant De 7 Schaken (Antwerpen-Noord), Buurtrestaurant Bakboord (Antwerpen Linkeroever), Buurtrestaurant Foyer De Stroming (Antwerpen-Centrum), Buurtrestaurant De Plataan (Mortsel), Buurtrestaurant De Populier (Mortsel), Buurtrestaurant Cogelshof (Schoten), Buurtrestaurant ’t Dorp (Schoten), Dagschotel (Merksem), Dagschotel (Hoboken)

In Vlaams-Brabant:

Buurtrestaurant Het Beverbeekhuis (Diest), Buurtrestaurant Nieuwenbos (Dilbeek), Buurtrestaurant ’t Vondel (Halle), Buurtrestaurant Het Moment (Averbode), De Heerlyckheid (Scherpenheuvel)

In Oost-Vlaanderen:

De Variant (Sint-Niklaas), Het Restaurant (Gent), De Loods (Erembodegem), Kaffee Social (Hamme), Villa Ooievaar (Gent)

In West-Vlaanderen:

VORK (Kortrijk)

In Limburg:

Alternatief (Genk), De Winning Hoevewinkel (Lummen), Bistro Bovy (Heusden-Zolder), Den Teluur (Sint-Truiden), Compani (Houthalen), Resto Kieleberg (Bilzen), Taverne De Mijnwinning (Beringen)

Buurtopjebord is een initiatief van HERW!N. HERW!N, collectief van sociale circulaire ondernemers, is de belangenbehartiger van 100 sociale ondernemers, de vertegenwoordiger van meer dan 10.000 werknemers en de gesprekspartner van overheden en social partners.

Voor meer informatie: www.herwin.be en www.buurtopjebord.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.