Home > Fietsverbod op zeedijk van Middelkerke aangepast

Fietsverbod op zeedijk van Middelkerke aangepast

Geschreven op 9 juni 2021 om 12:16 door Mario De Wilde

Het gemeentebestuur van Middelkerke past het eerder aangekondigde ‘fiets- en grotebillenkarrenverbod’ op de zeedijk na tussentijdse evaluatie aan: de einddatum wordt vervroegd naar 31 augustus en de zones waar fietsverbod geldt worden kleiner. Schepen voor mobiliteit Dirk De Poortere licht toe: “Het fietsverbod zoals het nu is, blijft gehandhaafd tot 31 augustus in plaats van tot 30 september. In september is de grootste drukte weg en is er dus meer ruimte voor voetgangers en fietsers op de zeedijk. Er zijn dan minder evenementen en avondmarkten. Dat geeft ons de ruimte om te versoepelen en het verbod in te korten.”

Ook de verbodszones worden kleiner en dat met onmiddellijke ingang: “In Westende krimpt de verbodszone naar de dijkstrook tussen de Noordzeelaan en de Priorijlaan. In Middelkerke wordt dat tussen het Arthur De Greefplein en de Prosper Poulletstraat. Dat zijn de echte centrumzones met de grootste concentratie aan horeca- en handelszaken. We verplaatsen onze signalisatie, zodat duidelijk is tot waar je wel mag fietsen.”

Slechts kleine zone fietsverbod

Burgemeester Dedecker benadrukt dat er nog genoeg fietsruimte op de zeedijk is. “In Westende bedraagt het fietsverbod nu slechts 540 m, in Middelkerke is dat een kilometer. Dat betekent dat er nog 5 km van de 6,6 km zeedijk fietsbaar is.”

Blijf hoffelijk en respecteer het resterende verbod

Schepen De Poortere wil trouwens nog iets benadrukken: “Fietsen op de zeedijk is en blijft een complexe materie, zeker met het groeiende aantal elektrische fietsen en speedpedelecs. Ook in de zones waar je wel mag fietsen, blijft dat slechts toegelaten aan ‘stapvoetse’ snelheid. Dat staat trouwens duidelijk in de wegcode. Ik roep iedereen dan ook op om het fietsverbod in de resterende verbodszones te respecteren, want dat zijn de drukste stroken van de zeedijk.”

Kleine go-carts en steps toegelaten

Het aangepaste fietsverbod verandert niets aan de toegelaten ‘voortbewegingstoestellen’ zoals go-carts en steps. In de zones waar een fietsverbod geldt zijn enkel kleine go-carts (maximum 2 personen) en steps toegelaten.

Luisteren naar bevolking

“Niet vergeten dat horecauitbaters deze zomer hun terrassen mogen verdubbelen – die staan trouwens midden op dijk. En in juni organiseren we ieder weekend dijkanimatie. Daarom blijven we bij ons huidige verbod voor fietsen en grote ‘billenkarren’ in juni. Burgemeester Dedecker en het college hadden wel oor naar de verzuchtingen van het publiek . “Vorige zomer werd het fietsverbod goed onthaald door bezoekers en toeristen, maar blijkbaar verandert de publieke opinie in het zicht van de komende coronaversoepelingen. Als lokaal bestuur staan we dicht bij onze bevolking en moeten we ook niet te beroerd zijn om het bij te sturen als die roep daartoe groot is. Sta me toe dit te kaderen met wat vaak gehoord coronajargon: we handelden uit ‘voorzichtigheidsprincipe’ en door ‘voortschrijdend inzicht’ passen we het eerder besliste fietsverbod aan”.

1 reactie

van liefferinge jacques
Geschreven op 2022-06-17 15:20:35
nog geen verkeersborden gezien op de dijk verboden voor fietsers terwijl verleden jaar al stond van1 juni plezant voor de jongens met plateaus die de terassen moeten bedienen zeker het gevaar ven electrische fietsen en steps

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.