Home > Ferm Gits viert 100 jaar met Ladies Event op zaterdag 23 september

Ferm Gits viert 100 jaar met Ladies Event op zaterdag 23 september

Geschreven op 11 augustus 2023 om 07:23 door Mario De Wilde

Ferm Gits blaast dit jaar 100 kaarsjes uit! Dit willen we vieren met een Ferm Ladies Event voor alle dames van Gits. Het wordt een ontdekkingstocht doorheen Ferm Gits van vroeger tot nu, afgewisseld met beleving en verwondering op de leuke standen van lokale onderneemsters. We zorgen ook voor een warme ontvangst met gratis glaasje en hapjes. Kom het allemaal ontdekken op 23 september!
Van Boerinnenbond tot Ferm Gits
Het verhaal begon op 9 april 1923. Enkele sterke vrouwen sloegen de handen in elkaar en richten samen de Boerinnenbond Gits op. In de beginjaren bood de boerinnenbond vooral opleiding en vorming aan haar leden. Vrouwen wisselden ideeën uit over de boerenstiel, het huishouden, de kinderen, de was en de plas. Al gauw telde de Gitse boerinnenbond bijna 100 leden. Rond 1940 was een periode van volle bloei voor de boerinnenbond Gits. Er werden melkwedstrijden, gewestelijke cultuurdagen, voordrachten, zangwedstrijden en vele succesvolle toneelavonden georganiseerd.

De invoering van het vrouwenstemrecht en de evolutie in de jaren 60 zorgden ervoor dat het vrouwennetwerk kritisch naar zichzelf keek en werd opengesteld naar alle landelijke vrouwen. Zo werd in 1971 de boerinnenbond omgedoopt tot  KVLV, Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen. De jaarlijkse feestvergadering en de kooklessen waren populaire activiteiten in die periode, maar de hoogdag was de veeprijskamp, die samen met de Landelijke Gilde van Gits op kermismaandag georganiseerd werd. In 2003 startte KVLV Gits met ontbijtpakketten op moederdag. Dit is ondertussen al 20 jaar een succes!
Begin 2020 veranderde KVLV haar naam naar Ferm. Momenteel telt Ferm Gits 120 enthousiaste vrouwen. Ferm Gits wil vooral mensen samen brengen en genieten van fijne ontmoetingen tijdens leuke en leerrijke activiteiten zoals kooklessen, crealessen, sportactiviteiten, toneelvoorstellingen of voordrachten over diverse maatschappelijke thema’s en nog veel meer.
Geëngageerd bestuur
Een 100-jarig jubileum is niet mogelijk zonder geëngageerde bestuursleden die hun schouders onder de vereniging steken. Dynamische bestuursleden kregen vroeger na 10 of 20 jaar actief zetelen het landbouwereteken van 1e of 2e klasse. Verschillende bestuursleden van Ferm Gits zetten zich jarenlang in voor de vereniging en mochten dit ereteken in ontvangst nemen. Momenteel telt Ferm Gits 8 bestuursleden, die zich dag na dag vol enthousiasme inzetten om voor iedereen boeiende activiteiten te organiseren.
‘Ferm’ Ladies Event
100 jaar Ferm Gits willen we niet zomaar voorbij laten gaan! Daarom organiseren we een Ferm Ladies Event! Het is feest voor iedereen: niet enkel onze leden, maar alle vrouwen van Gits zijn welkom! We nemen je op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Ferm Gits en tonen waar Ferm Gits nu voor staat. Daarnaast maak je kennis met een aantal lokale vrouwelijke onderneemsters of hobbyisten. Ze nemen je mee in hun verhaal en laten je genieten van hun creaties. Dankzij onze sponsors zul je naar huis gaan met een mooie Ferm totebag gevuld met gadgets. Enkele gelukkigen zullen ook een mooie prijs kunnen meenemen vanuit onze tombola. Kortom, het wordt volop genieten van een gezellige namiddag vol plezier!
Tickets
Het Ladies Event ‘100 jaar Ferm’ gaat door op zaterdag 23 september. Kom langs wanneer het jou past tussen 14u en 19u in ZomerStek en vier mee ons 100-jarig bestaan. Ingang via het Burgemeester Lievenspad en de muur van het klooster. Reserveer je plaatsje en je goodiebag door 5 euro per deelnemer over te schrijven op het rekeningnummer van Ferm Gits (BE37 7386 0400 0228). De volledige waarde van je inschrijvingsgeld krijg je terug in de vorm van een waardebon.

Foto van het bestuur toe. Staand vlnr Cathy Wydooghe, Hilde Vancalbergh, Ellen Pauwelyn, zittend/liggend vlnr Veerle Mol, Sherley Sobry, Chris Foulon en Marijke Deceuninck. Sabien Decleir kon niet aanwezig zijn)

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.