Home > Familie Van Ongevalle uit Knokke-Heist en Neuhaus serveren hemelse likeurpralinesmaken

Familie Van Ongevalle uit Knokke-Heist en Neuhaus serveren hemelse likeurpralinesmaken

Geschreven op 1 november 2023 om 08:00 door Mario De Wilde

De klassieke likeurpraline in een nieuw jasje

Iedereen kent ze wel — de traditionele likeurpralines die als een stevige borrel in de mond liggen. Als uitvinder van de Belgische praline besloot Neuhaus de uitdaging aan te gaan om deze pralines opnieuw uit te vinden, maar dan geïnspireerd op trendy cocktails. Voor deze unieke collectie sloeg Neuhaus de handen in elkaar met gerenommeerde Belgische mixologenfamilie Van Ongevalle. Want wie een klassieker heruitvindt, moet experten in het vak inschakelen.

“Elk oud idee kent op een bepaald moment een heropleving”, vertelt mixoloog Ran Van Ongevalle. “Het mooie aan dit verhaal is dat we de likeurpraline kunnen opwaarderen van één ingrediënt naar een doordachte en gebalanceerde cocktail van chocolade.”

Chocolade en cocktails, a match made in heaven

In deze vernieuwende collectie worden de smaken van premium chocolade meesterlijk aangevuld door de pittigheid van sterke dranken en garnituren. “Net als een Maître Chocolatier gaan ook wij minutieus te werk bij het samenstellen van een nieuwe cocktail, en is kennis over de ingrediënten van enorm belang,” vertelt Hannah Van Ongevalle. “We streven beide naar balans en harmonie in de smaken die we creëren”, voegt Ran Van Ongevalle daaraan toe. Om de perfecte smaak tot uiting te brengen telt echt elk detail, van de vorm van de praline tot het glas waarin een cocktail geserveerd wordt.

Vijf exclusieve cocktails van chocolade

Voor de Gin Provence haalde Hannah Van Ongevalle haar inspiratie bij een koele zomerochtend in de Provence, waar de lavendel in bloei staat en de dauw nog op de velden ligt. Deze nieuwe interpretatie van de Gin Fizz verenigt een intense fondant met een kruidige noot van gin en mescal en de zoete, bloemige toets van lavendel. “De combinatie van fondant en lavendel was voor mij sowieso een geweldige match, en de rijke Neuhaus-chocolade benadrukt de kruidige toetsen van de gin,” zegt Hannah.

Meer fan van de iconische Cosmopolitan? Dan is de Vodka Rosie misschien wel iets voor jou, de tweede praline van Hannahs hand. Deze praline van witte chocolade is gevuld met een ganache van pure chocolade, die geïnfuseerd is met vodka, rode bessen en viooltjes. “Ik wilde vooral de zoete en florale smaken echt naar boven laten komen”, vertelt Hannah. “De fruitige smaak van violette gaf voor mij een mooi huwelijk met de witte chocolade.”

Mag het wat sterker zijn? De Whisky Midnight, geïnspireerd op de legendarische Old Fashioned cocktail, combineert de eikenhouten toetsen van whisky met de rijke smaak van Belgische fondant en een frisse twist van limoen. Noa Van Ongevalle liet zich voor deze praline inspireren door haar liefde voor jazz. “De Old Fashioned was razend populair in de jaren 50—de tijd van mijn idolen Ray Charles, Etta James en Ella Fitzgerald. Deze praline is een eerbetoon aan de iconen van toen, én aan de cocktail die mijn liefde voor cocktails aanwakkerde.”

En ook de Rum Clarita zal je kunnen bekoren. Deze praline combineert de dominante noten van rum en sherry met de unieke anijstoets van absint. In 2017 won Ran Van Ongevalle met deze smakencombinatie al de prestigieuze Bacardi Legacy Global Cocktail Competition, nu vind je deze winnaar ook in de Chocolate Cocktails-collectie. “Rum en chocolade is op zich al een heerlijke combinatie. Voeg daar nog zout en anijs aan toe, en dan wordt het pas echt leuk,” volgens Ran.

Ten slotte neemt de Saké Sunrise je mee naar het verre Japan. “Het is het perfecte plaatje: alleen in een kano op het water, dobberend tussen verschillende eilanden met een perfecte zonsopgang aan de horizon,” zegt Jan Van Ongevalle. “Om die sfeer te vatten wou ik een praline creëren waarbij zowel de Neuhaus-chocolade als de andere ingrediënten in de spotlights staan.” De combinatie van zachte yuzu, rokerige saké, pittige Japanse pruimenwijn en zoete melkchocolade zorgt voor een heerlijk frisse smaakervaring. Als je je ogen sluit, waan je je in Azië.

Een feest voor fijnproevers

Heb je een avond met vrienden? Organiseer je een etentje? Of zoek je een cadeau voor je favoriete gourmand? Dan vallen de innovatieve smaakcombinaties van de Chocolate Cocktail-collectie gegarandeerd in de smaak. Santé!


Smaakt naar meer?

De Chocolate Cocktail-collectie(€ 40) is beschikbaar in alle Neuhaus-boetieks in op de webshop.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.