Home > Extra parking en ontdubbeling rijvakken aan residentie Berenpoort in Beernem moeten verkeersproblemen oplossen

Extra parking en ontdubbeling rijvakken aan residentie Berenpoort in Beernem moeten verkeersproblemen oplossen

Geschreven op 6 februari 2023 om 10:03 door Mario De Wilde

Sinds de komst van de nieuwe residentie De Berenpoort telt Beernem in totaal 32 nieuwe appartementen langs de Wingensesteenweg en de Kardinaal Cardijnlaan. Omdat heel wat nieuwe bewoners hun wagen parkeren langs de openbare weg ontstaan er regelmatig conflicten en gevaarlijke situaties in de omgeving rond de residentie. Raadslid Barbara Vandenbrande kaartte de parkeerproblematiek aan op de gemeenteraad van Beernem. “Zowel de rijbaan van de Sint-Amanduslaan en de Kardinaal Cardijnlaan zullen ontdubbeld worden via extra belijning. Daarnaast zal de bouwheer extra parking voorzien op het openbaar domein langs de Kardinaal Cardijnlaan. Tegelijk roep ik het gemeentebestuur om bij nieuwe soortgelijke bouwprojecten in Beernem eerst de parkeermogelijkheden te onderzoeken en daarna een duidelijke visie te ontwikkelen”, aldus Vandenbrande.

Met residentie De Berenpoort telt Beernem sinds kort 18 nieuwe appartementen langs de Wingenesteenweg en 14 appartementen aan de Sint-Amanduslaan. Heel wat van de nieuwe bewoners parkeren hun wagen langs de openbare weg in plaats van de voorziene parkeerplaatsen bij de nieuwe residentie. “Dit brengt twee problemen met zich mee. Wie vanuit de Sint-Amanduslaan rijdt richting Kardinaal Cardijnlaan heeft amper zicht op het tegemoetkomende verkeer wanneer er aan de rechterkant wagens staan geparkeerd. Daarnaast staan er net voor de kruising van de Kardinaal Cardijnlaan en de Wingense Steenweg vaak auto’s aan de rechterzijde van de weg geparkeerd. Daardoor ontstaan er regelmatig gevaarlijke conflicten”, verduidelijkt Vandenbrande.

Problemen dreigen zich te verplaatsen naar omliggende straten

De bouwheer van De Berenpoort zal op korte termijn nog een extra parking aanleggen in de Kardinaal Cardijnlaan. Verder zal de bestaande parking verdubbelen in capaciteit. Ook de gemeente Beernem beloofde actie te ondernemen door de rijbaan in de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amanduslaan via extra belijning te ontdubbelen”. “Dit zal de verkeersproblemen wel verlichten maar verhindert niet dat voertuigen zich zullen blijven parkeren langs de rijbaan. Het gevaar bestaat ook dat het probleem zich zal verplaatsen naar de omliggende straten”, stelt Barbara Vandenbrande.

Eerst parkeermogelijkheden onderzoeken vooraleer vergunning af te leveren

Het raadslid stelde voor om een aantal parkeervakken in de Sint-Amanduslaan te belijnen en steeds tussenruiimte te laten zodat auto’s er kunnen uitwijken wanneer ze een tegenligger kruisen. “Bij nieuwe grootschalige bouwprojecten moet de gemeente vooraleer men een vergunning aflevert, eerst de parkeermogelijkheden op voorhand grondig onderzoeken en een duidelijke parkeer- en beleidsvisie opmaken’, besluit Vandenbrande.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.