Home > Expo Extended Family: jonge kunstenaar Aäron Willem breidt in Brugge zijn familie uit

Expo Extended Family: jonge kunstenaar Aäron Willem breidt in Brugge zijn familie uit

Geschreven op 18 april 2023 om 12:01 door Mario De Wilde

Kunstenaar Aäron Willem (1982, Brugge) stelt van 7 tot 23 april zijn expo ‘Extended family’ tentoon in BEEN vzw, in de Speelmanskapel in Brugge. Hij toont er zijn reeks schilderijen die niet alleen gemaakt zijn om aan een muur te hangen maar die ook een rituele betekenis krijgen omdat de personen die hij (bovenop elkaar) portretteert ook deel worden van zijn familie.

In 2019 postte Aäron op sociale media een bericht waarin hij iedereen uitnodigde om deel te worden van zijn Extended Family. Het was de start van een langdurig (in principe eindeloos) kunstproject. Iedereen die een foto van zichzelf stuurde werd door de kunstenaar opgenomen in ‘de familie’. Het was een gebaar dat velen aansprak en dat ideeën, gesprekken en zelfs teksten losmaakte. Naast mensen die een foto doorstuurden komen er ook heel wat mensen voor in de reeks die de kunstenaar zelf koos. Aäron schildert al die gezichten van verschillende mensen bovenop elkaar tot er een nieuw gezicht ontstaat. Mensen die hij goed kent komen er samen met mensen van ver buiten zijn persoonlijke kring. De reeks portretten van Extended Family groeit aan zolang de familie uitbreidt.

Aäron Willem geeft hierbij zelf meer uitleg : “Het project Extended Family is een radicale breuk op formeel artistiek vlak. Het leidde tot een nieuwe vorm van portretkunst waarbij ik met transparante verf verschillende personen bovenop elkaar schilder in plaats van één persoon af te beelden. De verschillende lagen/personen dialogeren of botsen met elkaar tot er een nieuw gezicht ontstaat. Het opent een andere manier van kijken, schilderen en denken. Ik bouw op deze manier voort op kunstenaars zoals Robert Rauschenberg, Pablo Picasso, Thomas Hirschhorn, Andy Warhol, Miranda July, Alberto Giacometti, René Magritte, David Hockney.”

Ook schepen van Jeugd Mathijs Goderis is enthousiast over de expo : “Ik vind het altijd bijzonder inspirerend om te luisteren naar en me te laten inspireren door kunstenaars zoals Aäron. Vanwaar komt hun inspiratie, hoe gaan ze te werk? Wat ik merk is dat we in Brugge bakken jong talent hebben. Als schepen van Jeugd vind ik het mijn taak om Brugse jongeren zoals Aäron alle kansen te geven om te experimenteren en hun eigen weg te vinden in de kunstwereld. Dankzij onze Jong Ding subsidie kunnen we “Extended Family” ondersteunen met een subsidie van Jong Ding van ongeveer 1000 euro. Door financiële drempels weg te nemen geven we jonge kunstenaars de kans om zich maximaal te focussen om waar het echt om draait: hun werken.”
Een boek over het project verscheen in augustus 2021 bij Stichting Kunstboek. Het boek bevat de 83 eerste werken van de reeks en teksten van kunstenaars, curators en een filosofe. Het boek werd met crowdfunding gefinancierd en maakt integraal deel uit van het artistieke concept. (Extended Family, Stichting Kunstboek, 2021). In de expo in de Speelmanskapel zal een selectie getoond worden uit de reeks Extended Family. De ruimte leent zich goed tot het presenteren van de meervoudige portretten waarin Aäron Willem een ode brengt aan de complexiteit van het menselijk bestaan.

“Binnen de ruimte van de expo organiseer ik ook verschillende filosofeersessies. Ik ben zelf filosoof van opleiding en ben naast kunst ook bezig met het organiseren van filosofische gesprekken. Vandaag is het de beurt aan het derde jaar Grafische Technieken van het VTI Brugge. De bedoeling is niet dat de deelnemers hun standpunt verdedigen ’tegen’ elkaar, maar dat er net samen onderzocht wordt welke verschillende antwoorden er mogelijk zijn. De vraag die hier centraal staat is: ‘Wat is een extended family?’ Dit leidt ons naar vragen als: Wat is een persoon eigenlijk? Hoe (on)afhankelijk zijn we van elkaar? Hoe open kan een identiteit zijn? Hoe uitgebreid kan een familie zijn? En welke rol kan kunst hierin spelen”, aldus Aäron.

“Kunstcollectief B.E.E.N. wil ik om hun beurt bedanken om voor veel Brugs talent stepping stone te zijn om hun kunstcarrière nog verder uit te bouwen. B.E.E.N is niet enkel een vrijhaven voor jonge actuele beeldende kunst(enaars) maar helpt artiesten ook op weg naar hun met inhoudelijke en administratieve ondersteuning, promotie en inspiratie”, sluit schepen Goderis nog af.
Zelf iets op poten zetten? Alle ideeën en aanvragen zijn nog steeds welkom via jeugddienstbrugge.be/organiseren.

Praktisch:

De expo loopt nog tot en met 23 april in De Speelmanskapel, BEEN vzw. Beenhouwerstraat 1, 8000 Brugge.
Vernissage op vrijdag 7 april vanaf 19u.
Verder open op zaterdag en zondag van 14u tot 18u.
En tijdens activiteiten BEEN vzw:
14 april 20u: concert Sans Age
19 april 20u: Vitalski

Er wordt een filosofeersessie gepland voor vrij publiek op zondag 16 april om 11u. Die vindt plaats in de exporuimte zelf, dus is in combinatie met bezoek aan de expo. Het geheel duurt max anderhalf uur.
Andere filosofeersessies vinden plaats op vraag van groepen of klassen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.