Home > Ernst & Leute brengt ‘Niet alle dieven komen ongelegen’ een laatste keer in Blankenbergs Khnopfftheater

Ernst & Leute brengt ‘Niet alle dieven komen ongelegen’ een laatste keer in Blankenbergs Khnopfftheater

Geschreven op 24 november 2021 om 09:03 door Mario De Wilde

Op zaterdag 11 december 2021 gaat de nieuwste Blankenbergse productie van Ernst&Leute ‘Niet alle dieven komen ongelegen’ van Dario Fo in première. De regie is in handen van Gerlinde Floryn met als acteurs: Valerie Govaert, Bjorn Goethals, Tim Brouckaert, Pieter Floryn, Emma Rappé, Sanne Willem, Gisèle De Bruyne en Hugo Van Loocke. Er zijn ook nog voorstellingen op zondag 12 december, vrijdag 17 december en zaterdag 18 december. We kunnen nu als spreken van een wervelende komedievoorstelling en een aanrader voor heel de familie.

Niet alle dieven komen ongelegen
Dario Fo (Sangiano, 24 maart 1926 – Milaan, 13 oktober 2016) was een Italiaans toneelregisseur, acteur en toneelschrijver. In 1997 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Hij wordt wel de ‘meest getalenteerde politieke clown van Europa’ genoemd; een rebel, maar ook een cabaretier, een minstreel en bovenal een nar. Een nar, die zijn narrige boodschap in een lach verpakt. Hij begon zijn theatercarrière met satirische revues voor kleine cabarets en vormde vervolgens met zijn vrouw Franca Rame de theatergroep Nuova Scena. Ze voerden hun stukken op in een alledaagse arbeidersomgeving, zoals fabrieksloodsen, fabriekshallen, arbeidershuizen en vrouwenhuizen. Hij baseerde zich op de aloude commedia dell’arte, het geïmproviseerde theater dat eveneens naast komisch vermaak en potsenmakerij ook en vooral afrekende met de heersende klassen. In 2005 bracht E&L “Dagboek van Eva” en andere vrouwenmonologen die Dario Fo in 1977 samen met zijn vrouw Franca Rame, schreef. Dus hoogtijd voor Ernst & Leute om nog eens Dario Fo te brengen en ‘Niet alle dieven komen ongelegen’ op de planken te brengen! Hierbij alvast een interview met Gerlinde Floryn, regisseur.
Waarover gaat het stuk?
Een (beroeps)dief dringt een huis binnen waar hij hoopt – hij heeft de situatie vooraf goed bestudeerd – zijn slag te kunnen slaan. Hij wordt door zijn lichtjes gestoorde vrouw gebeld en dat tijdens zijn ‘werkuren’. De heer des huizes arriveert onverwacht met… zijn maîtresse. De dief kan niet vluchten en verstopt zich dan maar in de (staande) klok. De telefoon gaat over. De heer des huizes neemt op…en weer is het de ‘lastige ’vrouw van de dief. Vanaf nu volgt een reeks dolkomische situaties waarbij telkens weer smoezen en smoesjes moeten worden verzonnen om aan het onvermijdelijke, we zijn in Italië, vreemdgaan een draai te geven. Eigenlijk hoeft deze klucht niet verder beschreven te worden. Het is een bonte aaneenschakeling van misverstanden en vreemde, totaal onverwachte wendingen: tot en met bigamie! die eindigt in een … misverstand omdat nu eenmaal ‘misverstanden niet hoeven uitgelegd te worden. Anders zijn het geen misverstanden.’
Vanwaar de keuze voor het stuk?
In 2005 bracht E&L “Dagboek van Eva” die Dario Fo in 1977 samen met zijn vrouw Franca Rame, schreef. Ik kreeg toen de kans om één van deze monologen te brengen. Wat heb ik daarvan genoten! De bijzondere humor van Dario Fo sprak mij toen enorm aan en is me altijd bij gebleven. Ook nu merk ik dat de spelersgroep zich geweldig kan uitleven. Het plezier spat van het podium. De dolkomische verwikkelingen gaan vergezeld van knettergekke dialogen die op hun beurt doen lachen dat het een lieve lust is en waarbij tegen zere schenen wordt getrapt en heilige huisjes ingebeukt, maar zonder … verzuring.

Het hele stuk baadt in een overrompelende en alles overkoepelende lach. En toch… eenmaal uitgelachen zullen we misschien constateren dat we onszelf her en der zijn tegengekomen: herkenning door de bevrijdende lach! Na Corona met zijn miserie en het is helaas nog niet voorbij, hebben we allemaal meer dan ooit nood aan Leute. Samen lachen en genieten van toneel is ‘helend’ en brengt mensen op een bijzondere manier terug samen. Ik twijfelde dan ook niet om dit prachtig stuk van Dario Fo te kiezen….om zo met zijn allen te genieten van de ‘bevrijdende lach’. Kijk- en luistergenot verzekerd!
Brengen jullie alleen Leute dit jaar? Of is er ook wat Ernst?
Alleen Leute deze keer. Wat ook bijzonder is dat we het stuk inleiden met een speech geschreven en gebracht door Hugo
Van Loocke in duo met Gisèle De Bruyne. Zij brengen op een ludieke manier ode aan ons Khnopfftheater.

En was en is Corona niet te veel spelbreker?
Uiteraard hebben we tijdens de voorbereiding ons “deel gehad”, repeteren met mondmaskers, zelftesten, spelers die in quarantaine moesten,… . Ook de bezorgdheid om de voorstelling in alle veiligheid te laten verlopen is nooit weggeweest. We beperken het aantal plaatsen tot 120 toeschouwers, zorgen voor voldoende ventilatie en er is een CO2 meter in de zaal. Daarnaast vragen wij bij de ingang om het Covid-Safe Ticket en de identiteitskaart te tonen en ook mondmaskers zijn verplicht. We verkopen de kaarten ook enkel online. In het licht van de laatste cijfers hebben we nog bijkomende maatregelen genomen om met z’n allen op een veilige manier van de voorstellingen te kunnen genieten. Dit jaar spelen we zonder een pauze in te lassen en na de voorstelling kan er ook niet genoten worden van een glaasje en een praatje in onze bar. Dit houden we te goed voor volgend jaar (?!). Al bij al zijn we zot content dat we opnieuw op de planken kunnen staan voor ons trouw publiek.
Is het vreemd om de laatste keer te spelen in het Khnopff-theater?
Ja, het is vreemd. Het wordt onze laatste opvoering in ons vertrouwde Khnopff-theater. We zijn, in afwachting van de heropbouw, op zoek naar een tijdelijk onderkomen. We houden iedereen op de hoogte via onze website : www.ernstenleute.be en via www.facebook.com/VZW-Ernst-en-Leute-1687070968213399. Maar ons trouw publiek moet zich geen zorgen maken: ook de komende jaren blijven we spelen!
Regisseren of spelen?
Beide. Maar ik besef dat je ze niet allebei kan doen. Als speler-regisseur heb je geen overzicht meer van wat er op scène gebeurt en het is zo al moeilijk genoeg. Jammer, want spelen blijft mijn grote liefde (grapt). Het grote voordeel van regisseren is dat je geen tekst moet van buitenleren. Nee serieus, eigenlijk zit ik met deze spelersgroep echt wel in een zetel. Het zijn stuk voor stuk kanjers die niet alleen uitvoeren wat ik vraag maar ook steeds heel constructief meedenken. Daarnaast sta ik er echt niet helemaal alleen voor. Barbara Wille assisteert mij en mensen met tonnen ervaring, zoals
Martine Derycke, komen wel eens langs op een repetitie om ons wat tips te geven.
Ernst & Leute is ondertussen “86#$jaar oud. Zijn jullie nog op zoek naar nieuw acteertalent? En lukt dat?
Het is telkens leuk om een nieuw talent te kunnen introduceren. Dit jaar maakt Emma Rappé haar debuut bij E&L. Ik kan je verzekeren, dit aanstormend talent moeten we zeker koesteren! We blijven uiteraard steeds zoeken naar nieuw talent want we willen graag meer dan 100 jaar oud worden. Bij deze: een warme oproep om het toch eens te proberen. Maar een toneelkring draait niet enkel op acteurs, ook mensen die achter de schermen wil werken, zijn steeds welkom. Een decorbouwer, een souffleur, een barmedewerker, zijn maar enkele voorbeelden van taken die kunnen opgenomen worden. Zo hebben we een nieuwe klank en lichtman, Hannes Dedeurwaerder, mogen verwelkomen. Ernst&Leute is een warm thuis voor wie zich wil engageren in de vereniging.
Geïnteresseerden mogen altijd mailen naar ernstenleutevzw@gmail.com of ons contacteren via
Facebook https://www.facebook.com/VZW-Ernst-en-Leute-1687070968213399 of via
www.ernstenleute.be.
Wie werkt er mee aan deze productie

We kunnen deze voorstelling brengen dankzij een ongelofelijke ploeg:
Regie: Gerlinde Floryn
Regieassistent: Barbara Wille
Acteurs: Valerie Govaert, Bjorn Goethals, Tim Brouckaert,
Pieter Floryn, Emma Rappé en Sanne Willem.
Klank en licht: Hannes Dedeurwaerder
Grime: Anita Staelens
P.R.: Ine Lejeune, Olga Noé
Ontwerp affiche Dirk Decoster, Ornella D’Agostino
Decor: Hugo Van Loocke, Dirk Declerck, Filip Troch,
Tim Brouckaert, Caroline Allaert, Frits Lutin,
Guido Deruddere
Speech: Hugo Van Loocke en Gisèle De Bruyne
Tekst programmaboekje: Paul Dessein
Met speciale dank aan
Ornella D’Agostino
School Sint-Jozef – Sint-Pieter

Speeldata
Zaterdag 11 december 2021: 20u
Zondag12 december 2021: 15u
Vrijdag 17 december: 20u
Zaterdag 18 december: 20u
Locatie
Khnopff-theater, Weststraat 86 te Blankenberge
Kaarten
• Online tickets: https://events.toneeltickets.be/events/ernstenleute: 9 EUR
• Aan de deur: 10 EUR
Corona-maatregelen
We willen allen samen in veiligheid genieten van deze voorstelling. Samen stoppen we het coronavirus! Daarom moet iedereen bij de ingang zijn Covid-Safe-Ticket tonen (of ander toegelaten bewijs) en identiteitskaart. We vragen iedereen om ook tijdens de voorstelling het mondmasker op te houden. Om drukte te vermijden, voorzien we dit jaar geen pauze en is er
geen ‘bartime’.

3 reacties

Gerlinde
Geschreven op 2021-11-24 16:07:59
Knap artikel! Instant feel good! Zeker komen kijken naar deze opvoering van Ernst&Leute!
Gerlinde
Geschreven op 2021-11-24 11:40:17
Knap artikel! Instant feel good. Zeker gaan kijken naar Ernst&Leute Blankenberge!
Ine
Geschreven op 2021-11-24 10:35:31
Allen daarheen! :-)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.