Home > Erna Burkey winnares van eerste garnaalpelwedstrijd in Nieuwpoort. Gregory Slembrouck is Vedette Crevette

Erna Burkey winnares van eerste garnaalpelwedstrijd in Nieuwpoort. Gregory Slembrouck is Vedette Crevette

Geschreven op 10 oktober 2022 om 08:29 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft gisteren tijdens de Dag van de Garnaal zijn garnaalkampioenen bekendgemaakt. De winnaar van de eerste garnaalpeldwedstrijd is Erna Burkey. Zij heeft 218 gram garnalen gepeld in amper 45 minuten. De titel van Vedette Crevette gaat naar Gregory Slembrouck. Hij heeft gescoord met zijn eigengemaakt gerecht op basis van garnalen.

Zondag 9 oktober 2022 was een echte hoogdag voor de rasechte garnaalliefhebbers. Naast de aankomst van het visserschip N.116 konden de vele aanwezigen genieten van een portie garnalen en een lekker glaasje Rodenback. Daarnaast stonden de spannende garnaalpelwedstrijd en kookwedstrijd Vedette Crevette op het programma.
“Met de Maand van de Garnaal tonen we aan dat de garnaal voor Nieuwpoort van onmisbaar belang is”, vertelt schepen van Visserij Kris Vandecasteele. “We klinken met onze formule vast aan een kustbrede ambassadeursrol voor de garnaal. Mensen laten kennismaken met het zeer gediversifieerde smakenpalet van de ‘kaviaar van de Noordzee’ is het belangrijkste einddoel.”
Kampioen garnaalpellen
Samen met Promovis vzw heeft Stad Nieuwpoort een heuse garnaalpelwedstrijd georganiseerd met dertig Belgische én Nederlandse deelnemers. Wie in 45 minuten het meest soortgelijk gewicht aan gepelde garnalen kon overhouden, is Nieuwpoorts kampioen. De winnaar is Erna Burkey uit De Panne. Die maar liefst 218 gram garnalen wist te pellen. De tweede en derde plaats gaan respectievelijk naar Ginette Legein en Marina Vanelverdinghe.
Vedette Crevette
Ander hoogtepunt is de kookwedstrijd Vedette Crevette, een organisatie van Stad Nieuwpoort en het gastronomiefestival Foodfront. “De winnaar wordt een jaar lang één van onze grootste culinaire garnaalambassadeurs voor onze stad en onze visserijsector”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Als stad zetten we met deze wedstrijd het veelzijdige karakter van de garnaal in de kijker. Het is immers zoveel meer dan een delicatesse. Garnalen zijn echte smaakmakers die gerechten tot een hoger niveau kunnen tillen.”

Winnaar is Gregory Slembrouck geworden. Hij maakte een gerecht op basis van ravioli gevuld met zeeslag en spinazie, prei gebrand in de barbecue, hazelnoten, kappers, beurre noisette en jus van garnaal en bergamot. Hij draagt een jaar lang de eretitel Vedette Crevette, ontvangt een restaurantbon van 150 euro én presenteert zijn of haar winnende gerecht op Foodfront. De laureaat en het bekroonde gerecht worden ook opgenomen in het nieuwe boek De Nieuwpoortse Garnaal, verhalen en recepten.
In totaal dienden twintig chefs hun origineel recept in. Hiervan werden vier deelnemers geselecteerd om deel te nemen aan de spannende live kookproef in de stedelijke Vismijn. Het ging om Vito Centomani uit Nieuwpoort, Chelsey Demeyere uit Zelzate, Gregory Slembrouck uit Oostduinkerke en Robbe Steeland uit Wielsbeke.
Foto: stad Nieuwpoort

1 reactie

Stragier Marc
Geschreven op 2022-10-13 04:50:59
Hierbij de opmerking: 500 gr. garnalen pellen binnen de 45 minuten. De snelste tijd was denk ik in nog geen 15 minuten. Waarvan 215 gr. Netto gewicht van de 500 gr. Bruto.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.