Home > Ere-burgemeester Philippe van Pottelsberghe de la Potterie van Sint-Joris (Beernem) overleden

Ere-burgemeester Philippe van Pottelsberghe de la Potterie van Sint-Joris (Beernem) overleden

Geschreven op 28 februari 2024 om 14:48 door Mario De Wilde

Ere-burgemeester Philippe van Pottelsberghe de la Potterie is gisteren dinsdag 27 februari 2024 overleden. Als laatste burgemeester van Sint-Joris drukte hij zijn stempel op het kanaaldorp.
Philippe van Pottelsberghe de la Potterie was de laatste burgemeester van Sint-Joris voor de fusie met Beernem in 1977. Hij is geboren in Lovendegem op 3 augustus 1928 en trouwde in 1952 met Jacqueline de Lanier (†2015). Samen woonden ze in het kasteel de Lanier in Sint-Joris en kregen ze zeven kinderen.

De politieke loopbaan van jonkheer van Pottelsberghe de la Potterie begon in 1959 als schepen van Sint-Joris. Van 1963 tot en met 1976 was hij burgemeester van Sint-Joris. Als burgemeester drukte hij een duidelijke stempel op de uitbouw van het dorp. Zo werkte hij mee aan de bouw van het gemeentehuis van Sint-Joris, de ringweg rond het dorp en het voetbalveld Galgeveld en Overleie. Maar ook de verbreding van het kanaal Gent-Brugge kwam er onder meer door zijn toedoen. De ere-burgemeester hechtte veel belang aan het sociaal leven en zette zijn schouders onder tal van organisaties. Zo lag hij aan de basis van de oprichting van het bebloemingscomité en was hij ook nauw betrokken met de organisatie van de motor races in Sint-Joris.

Na de fusie met Beernem werd van Pottelsberghe de la Potterie gemeenteraadslid. Van 1983 tot 1988 was hij schepen van de fusiegemeente Beernem om nadien nog tot 1994 gemeenteraadslid te blijven.
Naast zijn politieke engagement was Philippe van Pottelsberghe de la Potterie enthousiast bestuurslid en voorzitter van de Oudstrijdersbond van Sint-Joris, wellicht geïnspireerd en gedreven door het oorlogsverleden van zijn familie en schoonfamilie.

Als fervent duivensportliefhebber bood mijnheer Philippe onderdak aan de plaatselijke duivenmaatschappij Nu of Nooit. Vanop het kasteeldomein konden de duivenmelkers hun geliefkoosde vrijetijdsbesteding op een prachtige plaats beoefenen. Zo kon mijnheer Philippe ook zijn eigen duiven gemakkelijk inkorven en kon hij een praatje slaan met bevriende duivenmelkers. De familie liet de viswedstrijden tijdens de kermis graag doorgaan in de kasteelvijver en ook andere lokale verenigingen kregen vlot toestemming om gebruik te maken van het domein. Het is duidelijk: Sint-Joris-Ten-Distel zou Sint-Joris niet zijn zonder mijnheer Philippe en zijn familie.

De afscheidsplechtigheid gaat door op zaterdag 2 maart om 11.00 u in de kerk van Sint-Joris. In het gemeentehuis ligt een rouwregister.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.