Home > ‘Er leeft wat in Zeebrugge’: burgemeester Dirk De fauw als ‘goednieuws’-brenger

‘Er leeft wat in Zeebrugge’: burgemeester Dirk De fauw als ‘goednieuws’-brenger

Geschreven op 22 februari 2024 om 06:59 door Mario De Wilde

‘Er leeft wat in Zeebrugge’: onder deze noemer was er eergisteren een panelgesprek met burgemeester Dirk De fauw en ook nog een toespraak van de Brugse burgemeester. Er kwamen verschillende vragen (en antwoorden) naar voor. Hierbij een overzicht:

Waarom investeert de Stad in het werk van de gebiedswerking?
Eind december 2021 maakten de Vlaamse overheid, Stad Brugge en de haven van Zeebrugge, nu Port of Antwerp-Bruges bekend dat ze over een periode van vier jaar 968.000 euro reserveren voor Zeebrugge. Via een wijkverbeteringscontract willen ze met concrete acties de Zeebruggenaren beter ondersteunen en hun leefomgeving verbeteren. We moeten er namelijk eerlijk in zijn dat het niet altijd evident is om te wonen in Zeebrugge, het vele doorgaand verkeer, het zwerfvuil bijvoorbeeld zorgen voor een uitdaging op het vlak van leefbaarheid.

Met dit wijkverbeteringscontract wordt verder gebouwd op de revitaliseringsstudie van 2017. Dit contract zorgt ervoor dat de betrokken partners het studiewerk kunnen omzetten naar concrete acties. Het wijkverbeteringscontract bestaat uit vijf projectonderdelen, gaande van een betere dienstverlening voor de inwoners tot een aantrekkelijkere wijkinfrastructuur.

We mogen blij zijn met het team Gebiedswerking Zeebrugge. Georgiana, Joke, Peter en Karel onderhouden nauwe contacten met inwoners, handelaars, verenigingen en de lokale diensten om vast te stellen wat er reilt en zeilt in Zeebrugge. Zo kunnen zij kort op de bal spelen. Zij zijn een aanspreekpunt voor de bewoners wanneer zij vragen of suggesties hebben op het vlak van leefbaarheid. Zeebrugge is – als dorp in het midden van een wereldhaven – dikwijls een kluwen van verschillende grote projecten.

Hoe gebeurt dat bouwen aan de toekomst dan?
Dat gebeurt stap voor stap. Elke overheid of elke partner van Zeebrugge heeft een rol te vervullen en dient zijn steentje bij te dragen. Zo vernieuwt de Stad op dit moment het Marktplein, vergroent De Lijn de trambedding en maakt Afdeling Kust de jachthaven mooier en veiliger.

Hoe ziet u de toekomst van Zeebrugge?
Zeebrugge is een boeiende plaats die uniek is voor België. Hier komen heel veel verschillende facetten samen: er is de haven die voor werk zorgt, er is het bruisende verenigingsleven en het traditionele vissersverleden. Het strand en de zee zorgen voor rust en ontspanning. Dat is vandaag zo, en dat zal ook in de toekomst zo zijn.

Nadien volgde nog een toespraak.

Beste inwoners van Zeebrugge,

Ik ben blij om hier vandaag aanwezig te kunnen zijn op dit infomoment over gebiedswerking Zeebrugge. Zeebrugge is een plaats die op een unieke wijze een dorp combineert met de bedrijvigheid van een wereldhaven. Dit maakt de gemeenschap echt bijzonder, en het is een voorrecht om hier burgemeester van te mogen zijn.

Ik wil graag even stilstaan bij het belang van een aanspreekpunt voor de leefbaarheid van onze diverse gemeenschap. De gebiedswerking, die al ruim twee jaar actief is, vervult hierbij een essentiële rol. Karel, Peter, Joke en Georgiana kennen de weg in Zeebrugge als geen ander en streven ernaar de brug te slaan tussen onze diensten en u, onze inwoners. Het is hun missie om de afstand tussen beiden te verkleinen en zo een nog hechtere band te creëren binnen onze gemeenschap.

Stap voor stap zien we investeringen van partners die streven naar een nog mooier Zeebrugge. Ik vraag daarbij uw begrip voor de vele werkzaamheden die momenteel plaatsvinden. Het is immers niet altijd evident om in Zeebrugge te wonen. Deze werkzaamheden zijn echter wel bouwstenen voor onze toekomst, en hoewel ze dikwijls ongemak met zich meebrengen, is het belangrijk te beseffen dat we samen werken aan een betere toekomst voor ons allen.

Graag nodig ik u allen uit voor de infomarkt die straks zal plaatsvinden. Op deze infomarkt zullen medewerkers, zowel van overheidsinstanties als betrokken burgers, klaarstaan om gerichte uitleg te geven bij de panelen en te luisteren naar uw bezorgdheden en suggesties. Ook de haven is vertegenwoordigd, zodat u in gesprek kunt gaan met de mensen die het kloppende hart vormen van onze economie en bereid zijn om te luisteren naar uw bezorgdheden.

En er vallen ook prijzen te winnen. Bij de panelen kun je vragen beantwoorden. Vul je de juiste antwoorden in, dan maak je kans om een heerlijke Zeebrugse maaltijd te winnen, de moderator vertelt hier straks meer over. Ik wil ook graag mijn oprechte dank uitspreken aan de mensen die zich inzetten voor Zeebrugge. Of het nu gaat om de opwaardering van ons dierenpark, de strijd tegen zwerfvuil, of het vrijwillige werk in de Klankbordgroep, uw engagement maakt echt het verschil.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.