Home > Er komt ook onderzoek naar PFOS in West-Vlaamse waterlopen

Er komt ook onderzoek naar PFOS in West-Vlaamse waterlopen

Geschreven op 17 juni 2021 om 17:49 door Mario De Wilde

In de media werd melding gemaakt van hoge concentraties PFOS in sommige West-Vlaamse waterlopen. “Omdat de West-Vlaamse deputatie via de omgevingsvergunning lozingen reguleert in West-Vlaanderen, interpelleerden wij de deputatie hierover”, aldus provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel. Wim Aernoudt: “Volgens lijsten die ons ter beschikking zijn gesteld, zijn er 26 West-Vlaamse bedrijven die een vergunning hebben voor het lozen van PFOS via het afvalwater. Deze zijn vooral gevestigd in de ruime Kortrijkse regio. Dat is het stromingsgebied van de Leie. Het valt in dat verband op dat vooral het afleidingskanaal van de Leie (het Schipdonkkanaal) hoge concentraties laat opmeten.”

De gedeputeerde antwoordde dat een medewerker is aangesteld om verder onderzoek te doen naar PFOS in de West-Vlaamse waterlopen en een studie klaar heeft tegen september.“Het is goed dat de provincie dit voornemen heeft. Op dit moment moet iedereen z’n steentje bijdragen in deze moeilijke kwestie,” aldus Wim Aernoudt.

“Wij stellen ons ook vragen in verband met eventuele bodemverontreiniging op de militaire site van Zedelgem (Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten – POV) waar al geruime tijd de West-Vlaamse brandweerschool is gevestigd. PFOS houdende blusschuim werden decennia lang gebruikt waardoor volgens onderzoek van OVAM bodemverontreiniging is ontstaan. Wij vragen dat de provincie snel deze site onderzoekt in het belang van de veiligheid van personeel en cursisten bij WOBRA.”

“We vernemen ook dat zeer binnenkort alle West-Vlaamse steden en gemeenten vanuit Vlaanderen een mailing krijgen met info over locaties waar PFOS of PFAS werd gebruikt. De gemeenten wordt gevraagd het nodige te doen om deze sites verder te onderzoeken”, besluit raadslid Wim Aernoudt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.