Home > Er komt extra politie aan en naar onze kust deze zomer

Er komt extra politie aan en naar onze kust deze zomer

Geschreven op 2 juni 2023 om 10:41 door Mario De Wilde

De federale politie zal deze zomer bijkomende mensen en middelen inzetten aan én richting de kust. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van West-Vlaams Kamerlid Jasper Pillen, die daarom vroeg aan de minister van Binnenlandse Zaken. Pillen: “Bijkomende federale steun, manschappen te paard en het Zomerplan van de Spoorwegpolitie zullen de kustzones bijstaan voor een vlotte en veilige zomerperiode aan de kust waarbij iedereen kan genieten van zon, zee en strand.”

2023 zal de eerste zomer zijn sinds een aantal jaar die zich vollédig na covid-19 afspeelt. In de coronajaren deden zich heel wat problemen voor aan de kust met heethoofden. “Toen werd dat toegeschreven aan de vrijheidsbeperkende maatregelen, de stress die dat veroorzaakte en het feit dat mensen een uitlaatklap zochten. Drogredenen uiteraard: de schandalige recente taferelen in ondermeer de Blaarmeersen tonen aan dat dergelijk gedrag helaas geen verleden tijd is”, stelt Pillen vast.

De politiediensten bereiden zich alvast voor in aanloop naar de zomer, zo blijkt. In een eerste fase werd een behoeftebepaling uitgevoerd met de politionele kustzones. Pillen: “Daarop werd verder gewerkt om de bijkomende zomercapaciteit te organiseren. De federale politie engageert zich ertoe om minstens 28 bijkomende agenten ter beschikking te stellen ten bate van de openbare orde. Zij komen er, bovenop de 6 agenten te paard en de extra inzet uit het Zomerplan van de Spoorwegpolitie.”

Het Zomerplan faciliteert vlotte en veilige verplaatsingen naar recreatiegebieden, -zones en de kustgemeenten. “Treinpatrouilles vormen daarin het speerpunt”, weet Pillen. “Dagelijkse, gerichte en gestuurde patrouilles op de treinen, zowel fysiek als virtueel. Niet om ticketjes te valideren, wel om de veiligheid van de reiziger te garanderen. Wie zich op de trein al schuldig maakt aan wangedrag heeft geen plaats in onze recreatiedomeinen of aan onze kust: die moet meteen worden teruggestuurd.”

Kustkorpsen zullen zoveel mogelijk vrijgesteld worden van aanvullende taken buiten hun zone, terwijl collega-agenten binnen de provincie steeds ingezet kunnen worden tijdens evenementen, de zogenaamde Hycap-teams. Tot slot blijft ook de federale reserve ter beschikking in geval van acute verstoring van de openbare orde.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.