Home > Er komen meer opties in de strijd tegen glaucoom en dit kan jezelf preventief doen

Er komen meer opties in de strijd tegen glaucoom en dit kan jezelf preventief doen

Geschreven op 5 maart 2024 om 06:51 door Mario De Wilde

De zorgen over visuele problemen en het effect dat ze kunnen hebben op het dagelijks leven nemen toe. Alleen al in België wordt geschat dat ongeveer 200.000 mensen glaucoom hebben. Glaucoom is een ernstige oogaandoening die optreedt wanneer de afvoerkanalen van de ogen voor vocht niet goed functioneren, waardoor er te veel druk ontstaat die de zenuwvezels in de oogzenuw kan beschadigen. Dit kan leiden tot visuele beperkingen en in het ergste geval tot blindheid.

Veel mensen met glaucoom zijn zich er niet eens van bewust dat ze het hebben, wat in de toekomst kan leiden tot ernstig visueel verlies. De geleidelijke progressie, indien onbehandeld, kan belangrijke functies wegnemen zoals zien, lezen en autorijden. Glaucoom is onomkeerbaar, maar kan worden voorkomen met vroege opsporing. Gelukkig komen er in België steeds meer opties om glaucoom te bestrijden en te beheren. Dit is wat u moet weten:

Opkomende behandeling

De ontwikkeling van Belgische oogtechnologie baant de weg voor de creatie van geavanceerde behandelingen voor oogaandoeningen zoals glaucoom. Het medtech-bedrijf iSTAR Medical heeft een klein implantaat genaamd MINIject ontwikkeld dat helpt in de strijd tegen de oogaandoening. Het implantaat wordt via een procedure in de ogen ingebracht, en vanaf daar werkt het als een mini-afvoerbuisje dat overtollig oogvocht afvoert. Onlangs ontving iSTAR Medical 60 miljoen dollar (58,6 miljoen euro) aan financiering van de Amerikaanse farmaceutische gigant AbbVie, wat kan helpen bij de ontwikkeling van de implantaten in de komende jaren. Dit stelt iSTAR Medical in staat om de tests en commercialisering van MINIject te stimuleren, waardoor een veel verbeterde en toegankelijke oogzorgoplossing voor glaucoom mogelijk wordt.

Hoewel andere behandelingen zoals oogdruppels bestaan, vergeten de meeste mensen ze te gebruiken, vooral als hun symptomen nog niet ernstig zijn. Opkomende behandelingen zoals high-tech ‘afvoerpijp’ implantaten zijn een gamechanger voor patiënten met glaucoom die hun levenskwaliteit willen verbeteren. Vroege behandeling voor glaucoom speelt ook een rol bij het beheersen van andere visuele problemen. Bijvoorbeeld, het hebben van glaucoom verhoogt ook uw risico op het ontwikkelen van staar, wat de belangrijkste oorzaak is van visuele beperkingen boven de leeftijd van 55. Gelukkig kunnen behandeling- en beheerstrategieën voor glaucoom een cruciale rol spelen bij het beheersen van staar en andere oogproblemen. Preventieve maatregelen zijn met name belangrijk op dit front.

Preventieve maatregelen 

Lichtgevoeligheid is een veelvoorkomend probleem bij glaucoompatiënten. Het dragen van zonnebril is een effectieve manier voor patiënten om glaucoom te beheren – ze zijn betaalbaar, zeer toegankelijk, en ze kunnen ook uw ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen om verergering van symptomen en staar te voorkomen. Pearle’s uitgebreide catalogus laat u winkelen voor zonnebrillen van merken die gecertificeerd zijn voor UV-bescherming zoals Ray-Ban en Oakley. Voor verdere zorg zijn onderhoudsdiensten en reparaties voor zonnebrillen ook gratis in hun winkel, en ze bieden ook oogtesten aan.

Naast zonnebrillen zijn regelmatige oogcontroles cruciaal om u te helpen uw visuele gezondheid te beheren. Ons vorige artikel over een optiekwinkel uit Brugge bevat Optiek Acke, een van de vele opticiens die u kunt bezoeken in België. Een uitgebreid oogonderzoek bij een opticien kan helpen vroege tekenen van aandoeningen zoals glaucoom op te sporen, waardoor u de ziekte in een vroeger stadium kunt behandelen en verdere complicaties kunt voorkomen.

Hoewel glaucoom een groeiende zorg is onder Belgen, kan het beheersen van deze ziekte door middel van regelmatige tests, beschermende maatregelen en nieuwe behandelingen u helpen zowel uw zicht als uw levenskwaliteit te behouden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.