Er komen in één klap 254 nieuwe woningen op het vroegere militair domein van Koksijde
Meer dan 10 jaar geleden startte de provincie West-Vlaanderen – in nauw overleg met de gemeente Koksijde – het project voor de reconversie van het militair domein. Onder gedeputeerde Guido Decorte, later ook schepen in Koksijde, en burgemeester Marc Vanden Bussche kwam het dossier op kruissnelheid. In 2018 nam Sabien Lahaye-Battheu de fakkel over van Guido Decorte en vervoegde schepen Dirk Dawyndt de stuurgroep. Op 26 september 2024 stelde de provincieraad het ontwerp provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor de reconversie van de militaire basis in Koksijde voorlopig vast. Dit plan, dat bekendstaat als de ontwikkeling van De Nieuwe Basis, biedt een duidelijk toekomstperspectief voor de site, met ruimte voor zowel Defensie als nieuwe initiatieven. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste punten en toekomstige ontwikkelingen.
Militair domein
Een deel van het terrein blijft militair domein, bedoeld voor de opleiding van infanteristen. Dit omvat een groot deel van de kazernezone, de omgeving rond de loods van de NH-90 en een oefenterrein in het zuiden van het gebied. Tegelijkertijd zijn er bestemmingen bepaald voor verschillende zones, waardoor Defensie nu al kan bijdragen aan het beheer van bijvoorbeeld de duinpolderovergang en het toekomstige stadsrandbos in het zuiden van de site.
Versterkte toegankelijkheid en fietsinfrastructuur
Toegankelijkheid is een speerpunt in het nieuwe plan. Zo wordt een fietssnelweg gerealiseerd die de oude verbinding tussen Koksijde-Dorp en Veurne herstelt. Dit maakt een fietsrit minstens 1 kilometer korter en vooral veiliger. Daarnaast komt er een zachte verbinding tussen Ten Bogaerde en de landingsbaan, vergelijkbaar met de voormalige luchthaven Tempelhof in Berlijn, waar fietsers op de landingsbaan rijden.
Nieuwe woningen en groene ruimtes
De ontwikkeling van 254 nieuwe woningen is een belangrijke pijler van het plan. Door de herlocatie van de gemeentelijke technische diensten en het Milieupark naar De Nieuwe Basis ontstaat er ruimte in Koksijde-Dorp voor betaalbare woningen. Naast de woonontwikkeling komt er een groot parkgebied, waar het Langeleed wordt verlengd en opengelegd. Dit draagt bij aan de wateropslag en voorkomt overstromingen in o.a. Adinkerke. Het doel? Van het Langeleed de properste waterloop van het IJzerbekken maken, wat zorgt voor meer leven in en rond het water.
Bedrijvigheid en duurzaamheid
Langs de N8, tussen industrieterrein Veurne II en de site Ten Bogaerde, wordt een cluster ontwikkeld voor lokale bedrijven, een (intergemeentelijk) recyclagepark en een dronehub. Hierbij ligt de nadruk op hergebruik van bestaande verhardingen en de aanleg van een groene en aangename werkomgeving. De Kringwinkel krijgt hier een plek om het inleveren van herbruikbare goederen te stimuleren, wat bijdraagt aan een circulaire economie.
Een stuk van de kazernezone (1,6 ha) biedt onderdak aan een aantal technische diensten. Zo ontstaat er op de huidige locatie in Koksijde-Dorp extra ruimte voor betaalbare woningen.
Recreatieve luchtvaart en erfgoed
Op De Nieuwe Basis blijft er ook ruimte voor recreatieve luchtvaart. De Noord-Zuidpiste en een deel van de Oost-Westpiste worden hiervoor gebruikt. De rest van de Oost-Westpiste wordt opengesteld voor recreatieve doeleinden. Voor de lokale vliegclub komt er een nieuw clubhuis, waar bezoekers welkom zijn. Daarnaast is er plaats voor een museum over het vliegverleden van Koksijde.
Natuur, landbouw en een stadsrandbos
Van de 450 hectare die De Nieuwe Basis beslaat, wordt meer dan 250 hectare gereserveerd voor open ruimte. Dit omvat natuurgebieden, landbouwzones en een nieuw stadsrandbos tussen Veurne en Koksijde. De duinpolderovergang wordt versterkt om natuurontwikkeling te bevorderen, terwijl het omliggende polderlandschap dient als landbouwgebied.
Volgende stappen en concrete acties
Het PRUP gaat in het voorjaar van 2025 voor 60 dagen in openbaar onderzoek. Inwoners en belanghebbenden krijgen dan de kans om hun mening te geven en bezwaren in te dienen. Ondertussen worden er al concrete stappen gezet, zoals de aankoop van een deel van de kazernezone door de gemeente en de aanleg van een fietsverbinding tussen de N35 (Oosthoekstraat) en Ten Bogaerde. Zo wordt de bereikbaarheid van De Nieuwe Basis vanuit Adinkerke beter. Ook het project om het Langeleed te verleggen en open te leggen, ging al van start.
Hoewel de Search and Rescue-operaties voorlopig nog vanuit Koksijde opereren, is er al een planning voor de toekomstige verhuis naar Oostende. Hierdoor kunnen op termijn meer delen van De Nieuwe Basis worden ontwikkeld. Door stapsgewijs nieuwe projecten op te starten, werkt Koksijde aan een geleidelijke transformatie van de voormalige militaire basis.
Meer informatie over het ruimtelijk uitvoeringsplan en de ontwikkelingen op De Nieuwe Basis vind je op: www.west-vlaanderen.be/militairebasiskoksijde en www.denieuwebasis.be