Home > Er komen eindelijk veiligheidsingrepen op twee gevaarlijke kruispunten in Beernem

Er komen eindelijk veiligheidsingrepen op twee gevaarlijke kruispunten in Beernem

Geschreven op 3 juni 2022 om 15:13 door Mario De Wilde

Vlaanderen en Beernem plannen binnenkort veiligheidsingrepen op twee kruispunten.  Het gemeentebestuur van Beernem pleit al langer om het kruispunt van de Wingenesteenweg en de H. ‘d Ydewallestraat en dat van de Stationsstraat en de Sint-Andreaslaan veiliger te maken. “Vlaanderen start nu de aanpak van dossiers, in overleg met het lokaal bestuur, op”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Peeters. Het gemeentebestuur van Beernem wil de vernieuwde stationsomgeving veiliger maken en was vragende partij voor een aanpak van beide kruispunten. Ze hebben met Vlaams Parlementslid Brecht Warnez een partner die beide dossiers in Brussel op de agnda blijft zetten.
Kruispunt Wingenesteenweg-H. ‘d Ydewallestraat
“We zijn onder meer vragende partij om het kruispunt te voorzien van een lichtenregeling en ter hoogte van de spoorwegbrug de wegindeling veiliger te maken”, stelt Beernems burgemeester Jos Sypré. In de goedgekeurde plannen wordt een bypass van de Stationsstraat naar de
Hubert d’ Ydewallestraat voorzien. Alle andere afslagbewegingen gebeuren binnen de lichtenregeling. Verder worden de oversteeklengtes voor fietsers op de kruispunten ingekort en voorziet men een opstelruimte voor afslaand verkeer. In de Hubert d’Ydewallestraat en de Wingene Steenweg en de Stationsstraat worden de rijrichtingen van elkaar gescheiden door middengeleiders. Er worden telkens links-afslagstroken voorzien om de doorstroming op het kruispunt te bevorderen. Er zijn tenslotte enkelrichtingsfietspaden voorzien die aansluiten op het bestaande dubbelrichtingsfietspad langs de Wingene Steenweg. De ingrijpende werken worden uitgevoerd bij de herindeling van de weg op de brug over de spoorweg. Hiervoor wordt wellicht deze maand nog een studiebureau aangesteld. Aansluitend krijgt een aannemer wellicht eind dit jaar de opdracht tot realisatie. “Ik ben erg tevreden dat de minister dit dossier van start laat gaan, het zal de verkeersveiligheid ten goede komen“, stelt Brecht Warnez.
Kruispunt Stationsstraat-Sint-Andreaslaan
Begin maart 2022 werd de gemeente Beernem geconfronteerd met een zwaar ongeval op het kruispunt Stationsstraat met de Sint-Andreaslaan. Bij het dodehoekongeval werd een fietser zwaar gewond. “Wij bepleiten er het invoeren van het conflictvrij kruispunt“, geeft burgemeester Sypré aan. Op dit type kruispunten krijgen zwakke weggebruikers nooit groen als er voertuigen kunnen afslaan. “Het Agentschap Wegen en Verkeer ontwerpt nu de verkeerslichtenregeling. Na overleg met het gemeentebestuur, de lokale politie en De Lijn zal ook dit punt aangepast worden tot een conflictvrij kruispunt voor fietsers en voetgangers“, weet Warnez.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.