Home > Er komen 76 picknickplaatsen, verspreid over alle 64 West-Vlaamse gemeentes

Er komen 76 picknickplaatsen, verspreid over alle 64 West-Vlaamse gemeentes

Geschreven op 4 mei 2022 om 14:32 door Mario De Wilde

PICKNICKPLAN VOOR WEST-VLAANDEREN VOORGESTELD

In De Panne is het picknickplan voor West-Vlaanderen voorgesteld. Provinciebedrijf Westtoer en alle West-Vlaamse gemeenten slaan de handen in elkaar om de komende jaren in elke West-Vlaamse gemeente minstens één nieuwe picknickzone aan te leggen. Er is grote vraag naar meer rust- en picknickplekken op de fiets- en wandelroutes, zo blijkt uit diverse bevragingen bij recreanten.

“Bovenop de bestaande picknickplaatsen in elke toeristische regio van West-Vlaanderen, heeft Westtoer een inventaris gemaakt van blinde vlekken, en in overleg met alle 64 West-Vlaamse gemeentes nieuwe picknickzones aangeduid. Daarnaast ontwikkelde Westtoer een aankoopcentrale van hoogwaardig design-meubilair van Stephan Schöning, die door de gemeentes aan een gunstig tarief kunnen worden gekocht. De banken worden gerealiseerd en aangeleverd door Claerbout metalen in Roeselare”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer.

Stefan Schöning ontwierp in 2011 al de stijlvolle picknicktafels en wegwijzers van de Kustwandelroute. De ontwerper bouwde verder op dit basismodel en genereerde een complete reeks terreinmeubels: van zit- en ligbanken over picknicktafels en barmeubels tot spelelementen, informatiedragers en fietsparkeersystemen. Dit alles in een uniforme stijl en perfect moduleerbaar en combineerbaar. De combinatie van verschillende meubels laat toe om unieke en belevingsvolle picknickplaatsen in te richten.
Westtoer staat in voor de installatie van de gekozen picknick-accommodatie, de aanleg van de omgeving gebeurt door de gemeentes. Op vandaag zijn al 19 zones ingericht, 7 installaties zijn ingepland en 18 zijn in voorbereiding. In 2023 en 2024 volgen er dan nog 32. Dan zullen er 76 locaties ingericht zijn, verspreid over alle 64 West-Vlaamse gemeentes. Voor de uitvoering van het picknickplan is samenwerking een sleutelwoord: samenwerking met de vier regio’s in West-Vlaanderen, Vlaamse agentschappen zoals het agentschap Natuur en Bos en niet in het minst alle steden en gemeentes in West-Vlaanderen.

Unieke locaties mét uitzicht

De picknickzones komen op weldoordachte plaatsen: op kruispunten van wandel- en fietsroutes, vaak op plekken die afgelegen zijn en waar weinig andere rust- en reca-mogelijkheden zijn. Bovendien is er ook gezorgd voor een prachtig uitzicht, zodat een rustmoment tijdens het wandelen of fietsen ook een beleving wordt. Intussen zijn dus al 19 zones ingericht, zoals in De Panne.

“We zijn blij met dit nieuwe initiatief van Westtoer en de provincie West – Vlaanderen. De locatie, net onder de Maerebrug, is symbolisch. Een picknicktafel is ook niet alleen een tafel waar je je “stuutjes” opeet. Het is een rustplaats, een ontmoetingsplaats, een plaats waar verhalen ontstaan en waar verhalen worden verteld en gedeeld. Daarnaast is het ook een herkenningspunt in het landschap, van plaatsen die we maar al te graag tonen als lokaal bestuur”, aldus Bram Degrieck, burgemeester van De Panne.
De picknickzone aan de Maerebrug in De Panne ligt langs de Kustfietsroute, die over de Franse grens verder loopt als ‘la Vélomaritime’. Het vrijliggend fietspad tot Duinkerke werd aangelegd met steun van het Interreg-project Eurocyclo en met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling , net zoals de picknickzone.

Het Lekkere Westen: ook picknicken

West-Vlaanderen trekt dit jaar voluit de kaart van Het Lekkere Westen, en wil bezoekers laten kennismaken met de vele gastronomische troeven van elke regio. In de horeca, maar ook rechtstreeks bij de producenten. Een twintigtal producenten van streekproducten biedt picknickmanden aan die fietsers en wandelaars op voorhand kunnen bestellen, en kunnen ophalen voor of tijdens hun fiets- en wandeltocht. Een unieke manier om de West-Vlaamse streekproducten en de lokale ondernemers uit de regio te ontdekken.

OVERZICHT VAN INGERICHTE PICKNICKZONES (2022)

Brugse Ommeland

Ichtegem (Stationsputten Eernegem)
Lichtervelde (Finse piste)
Beernem (Oedelemberg)
Torhout (geboortebos Spanjaardbeek)
Wingene (Callewaertbosje)
Pittem (groenzone Gentsemeersweg)

De Kust

De Panne (Maerebrug)
Koksijde (Hannecaertbos)
Nieuwpoort (park lang havengeul)
Middelkerke (Sint-Laureinsduinen)
Oostende (Spinoladijk)
Bredene (park Paelsteenveld aan Stef Versluys centrum)
Blankenberge (Uitbreiding Provinciedomein Zeebos)

Leiestreek

Anzegem (bufferbekken Ingooigem)
Spiere-Helkijn (de poel aan de Schelde)
Spiere-Helkijn (Jaagpad)
Avelgem (Pompgebouw Bossuit)
Oostrozebeke (Mandelmeersen)

Westhoek

Wervik (De Balokken)

Praktisch

Alle info over picknicken in West-Vlaanderen vind je op https://www.westtoer.be/nl/picknicken-west-vlaanderen

Een overzicht van de streekproducenten die hoevepicknicks aanbieden vind je op https://www.westtoer.be/nl/lekker-eten-en-drinken-west-vlaanderen/22-x-fietsen-langs-hoevepicknicks

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.