Home > Ensemble Respiro uit Kortrijk brengt zaterdag The Italian Sun naar stadhuis van Kortrijk

Ensemble Respiro uit Kortrijk brengt zaterdag The Italian Sun naar stadhuis van Kortrijk

Geschreven op 1 maart 2023 om 07:14 door Mario De Wilde

Het Ensemble Respiro, een 16-koppig barok muziekensemble uit Kortrijk, zal a.s. zaterdag 4 maart om 20u het concert The Italian Sun brengen in de imposante Beatrijszaal van het stadhuis in Kortrijk. Het Ensemble Respiro, een onderdeel van de vzw Respiro Dell’Arte, werd in januari 2005 opgericht onder leiding van dirigent Diederik Glorieux. Het ensemble bouwde een mooi repertoire op en er werden succesrijke concerten zoals ‘Il est bel et bon’, ‘Alla Turca’, ‘Respiro Italiano’ en ‘Canti Vespertini’ gegeven. In 2011 gaf Glorieux het dirigeerstokje door aan Francis Michels. Het werd opnieuw een samenwerking die tot mooie projecten leidde, onder meer de concerten met muziek uit het Rijksarchief Kortrijk: Lamentationes I, Lamentationes II en Lamentationes III, het Passieconcert samen met het Kuijken Strijkkwartet, De Vier Jaargetijden van Vivaldi, kerstconcerten en optredens op de Sinksenfeesten. In 2022 werd Siewald Degraeve de nieuwe dirigent van het ensemble.
Een nieuwe dirigent, een nieuw concert!
Voor het concert The Italian Sun koos Siewald Degraeve voor een programma van de vroegbarokke Italiaanse meesters Gabrieli, Mainerio en anderen. Siewald Degraeve (°1997) is violist, componist en dirigent. Hij volgde zijn vioolopleiding aan de conservatoria van Brussel en Gent, bij Valéry Oistrakh en Olga Zolotareva. Sinds 2017 studeert hij in Brussel eveneens muziekschriftuur, en orkestdirectie bij Yves Segers en Bart Bouckaert. Hij volgde masterclasses met o.a. Sir Roger Norrington, Roland Böer en Dirk Brossé. Hij schrijft zelf ook composities voor uiteenlopende bezettingen, gaande van werken voor instrument solo tot klein ensemble, koor en zelfs composities voor orkest.

In het Ensemble Respiro spelen muzikanten die gepassioneerd zijn door oude muziek uit de renaissance- en barokperiode. Het ensemble bestaat uit zowel professionele als niet-professionele muzikanten. De bezetting is blokfluit, cello, contrabas, gitaar en klavecimbel. Wekelijks wordt op dinsdagavond om 20u gerepeteerd in Track Kortrijk.

Praktisch: zaterdag 4 maart om 20u in Beatrijszaal stadhuis Kortrijk
Vvk: €15, student €10, -12 gratis
Add: €20, student €15, -12 gratis
Kaarten: reservatie definitief na storting op BE14 1460 5177 3483 van vzw Respiro Dell’Arte met vermelding The Italian Sun en uw naam. De kaarten zullen klaarliggen aan de deur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.