Home > Eneco Clean Beach: 2.500 vrijwilligers ruimden samen meer dan 4 ton afval langs onze kustlijn

Eneco Clean Beach: 2.500 vrijwilligers ruimden samen meer dan 4 ton afval langs onze kustlijn

Geschreven op 21 maart 2022 om 06:48 door Mario De Wilde

De lente is begonnen! Naar jaarlijkse gewoonte vindt tijdens de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor deze dertiende editie van de grote strandschoonmaak dit jaar was Bredene, maar op 25 locaties in België én Nederland werd strandafval en zwerfvuil opgeruimd. In totaal verzamelden 2.500 vrijwilligers méér dan vier ton afval. Onder andere Kelly Spillier, Schepen van Milieu in Bredene, The North Sea Chefs en ambassadeur en beachlover Tiany Kiriloff staken mee de handen uit de mouwen.

In 2050 zullen onze oceanen zijn dichtgeslibd met plastic. Zelfs als alle productie van plastic nù stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen. Dat is de alarmerende en schokkende conclusie van een onderzoek van het Duitse Alfred Wegener Instituut dat net gepubliceerd werd en waar ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan meewerkte. Onthutsend. Al weten we natuurlijk al langer dat het niet goed gaat met onze zeeën en stranden. Dat is waarom de surfclubs aan onze (en de Nederlandse) kust al meer dan tien jaar lang oproepen om de eerste zondag van de lente samen het strand schoon te maken tijdens Eneco Clean Beach Cup.

4 ton afval afval
Vandaag werd de hele kustlijn van België en Nederland opgeruimd door surfers, zeilers, familie -en vriendengroepjes of collega’s. Op 25 verschillende locaties langs de kust in België en Nederland werd duchtig afval geruimd. Zo’n 2.500 vrijwilligers verzamelden onder een (uiteindelijk) stralende lentezon bijna 4,5 ton afval.

Tussen de vele helpende handen ook ambassadeur Tiany Kiriloff en haar gezin: “Ik ben superfier dat ik dit jaar de ambassadrice kon zijn van Eneco Clean Beach Cup, een project dat me heel nauw aan het hart ligt, als natuurliefhebber en beachlover. Ik ben zelf gebeten door de surfmicrobe. En mijn kinderen ook – je kan ons allemaal regelmatig vinden op een board in het water. Het maakt niet uit waar ik aan het surfen ben, ik kom echt overal plastic en zwerfvuil tegen. En da’s zo ongelooflijk jammer. Al dertien edities lang ruimen we met Eneco Clean Beach Cup onze stranden op en het voelt als dweilen met de kraan open. We moeten absoluut blijven opruimen maar ook meer dan ooit sensibiliseren, aanzetten tot verandering en de oorzaak van het probleem aanpakken.”

Sven Fransen, bezieler Eneco Clean Beach Cup en surfer: “De impact van twee jaar social distancing heeft ons gezamenlijk duurzaamheidsengagement blijkbaar geen deugd gedaan. De boodschap is volgens mij duidelijk: mensen missen elkaar en de natuur heeft nood aan mensen die samen(op)komen voor een schonere toekomst. Door hand in hand en zij aan zij de handen uit de mouwen steken creëren we blijkbaar nog steeds de meest effectieve boodschap om het tij te keren.”

Volgende locaties deden mee in België:

Twins Bredene, Bredene (HOOFDLOCATIE 2022)
RSYC Royal Sand Yacht Club/ ZC De Krab, De Panne
Side Shore Surfers, De Panne
KYC (Koksijde Yachting Club), Koksijde
Surfclub Windekind, Oostduinkerke/Koksijde
KokoLoco Nieuwpoort, Nieuwpoort
VYNieuwpoort, Nieuwpoort
De Kwinte – VVW Westende, Middelkerke/westende
VZW Inside Outside, Oostende
Ostend Sailing/The phare East, Oostende
Windhaan, De Haan
Surfing Elephant, Wenduine
Icarus surfclub, Zeebrugge
O’Neill Beachclub, Blankenberge
Anemos, Knokke-Heist
RBSC Duinbergen, Knokke-Heist
River Woods Beach Club, Knokke-Heist
RBSC Zoute, Knokke-Heist
Surfers Paradise, Knokke-Heist

Deelnemende locaties in Nederland (6)

Moio, Cadzand, Gemeente Sluis, Provincie Zeeland
The Spot, Zandvoort, Gemeente Zandvoort, provincie Noord-Holland
O’neill Summercamps, MM Ouddorp, Gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland
Surfschool Castricum, NZ Castricum, Gemeente Castricum, provincie Noord-Holland
Surf’s Cool! JK Den Haag, Gemeente Scheveningen, provincie Zuid-Holland
Beach Break, NW Noordwijk, Gemeente Noordwijk, provincie Zuid-Holland

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.