Home > En toen bivakkeerde de Brugse politie in een strategisch tentje op het stationsplein

En toen bivakkeerde de Brugse politie in een strategisch tentje op het stationsplein

Geschreven op 22 februari 2024 om 07:13 door Mario De Wilde

Gisteren konden jongeren die in Brugge wonen en/of naar school gaan een praatje maken met enkele jeugdinspecteurs van Politie Brugge, die zich strategisch hadden opgesteld nabij het station waar veel jongeren op en van de trein of bus stappen. Het Stationsplein is voor veel jongeren ook een centrale plaats om af te spreken met vrienden. Onder het motto ‘chill with a cup, chat with a cop’ boden de jeugdinspecteurs de jongeren een kopje koffie of choco aan om zo ook makkelijker kennis te maken. De functie binnen het politiekorps is volledig nieuw en de jeugdinspecteurs zijn zich nog volop aan het inwerken. Bedoeling is om de relatie met Brugse jongeren te verbeteren en eerder preventief en laagdrempelig te werken. Vaak komen jongeren maar in contact met politie als er iets misloopt. Met de komst van de jeugdinspecteurs, die ook nauw zullen samenwerken met scholen en sleutelfiguren in de jeugdwerking, is het de bedoeling een duurzame relatie uit te bouwen en de kloof met de jeugd te dichten.

Dat jongeren op een bepaalde leeftijd een natuurlijke aversie hebben tegenover controleorganen (zoals ouders, leerkrachten en politie) is geweten. Een tikkeltje rebellie kan meestal geen kwaad, maar toch is het belangrijk om bepaalde vormen van overlast en criminaliteit tijdig te voorkomen. De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat de politie veel jongeren op de vingers moest tikken met de minder leuke boodschap dat gezellig samenkomen verboden was. Het vertrouwen in de politie kreeg hierdoor een flinke deuk.

Naast verontrustende opvoedingssituaties (de zogenoemde VOS-dossiers) die trouwens hoofdzakelijk in handen blijven van de wijkinspecteurs, willen de jeugdinspecteurs vooral inzetten op een betere communicatie met jongeren, het bespreekbaar maken van allerlei vormen van cyberpesten, overlast in bepaalde buurten en rivaliteit tussen jongeren. Ook misbruik van alcohol en drugs zijn topics waarop ze zullen inzetten. Momenteel zijn er 3 jeugdinspecteurs gestart bij Politie Brugge. Een 4e collega wordt nog gezocht. Binnen Directie Operaties is een commissaris als jeugdcoördinator aangesteld die het viertal zal aansturen en ondersteunen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.