Home > En toen waren er flink wat coloradokevers in Oudenburg

En toen waren er flink wat coloradokevers in Oudenburg

Geschreven op 3 augustus 2020 om 13:30 door Mario De Wilde

Louise Vanhoecke uit Oudenburg ontdekte deze ochtend flink wat coloradokevers in haar tuin en dat voor de allereerste keer. Het waren er flink wat en intussen hoorden we dat er in dezelfde gemeente ook nog talrijke soortgenoten een onderkomen in diverse tuinen gevonden hebben.

Tot 800 eitjes per jaar
Ondergronds overwinterende kevers bevriezen als de bodemtemperatuur beneden -7 °C komt. Larven overleven zware winters door tot vijftig centimeter diep in de grond te kruipen. Bij de eerste voorjaarswarmte gaan ze zich dan verpoppen en twee weken later komt uit de pop een volwassen kever, die zijn leven bovengronds vlijtig tot midden oktober verderzet.

Deze eerste generatie kevers kan in een warm voorjaar al vanaf april uitvliegen. Gedurende een drietal weken leggen ze tot in juni hun eitjes af op de onderkant van de bladeren van de aardappelplant. In warme jaren kunnen tot drie keer per jaar (tot maximaal 800) oranjegele eitjes afgelegd worden die in groepjes aan de onderkant van het blad zijn gekleefd.

Tegenwoordig vind je natuurlijke vijanden van de kevers in een potje. Aaltjes zijn minuscule wormpjes met bacteriën die de kever doden. Je lost ze op in water spuit ze op de bladeren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.