Home > En plots verschenen er nieuwe ondergrondse restafvalcontainers in Blankenberge

En plots verschenen er nieuwe ondergrondse restafvalcontainers in Blankenberge

Geschreven op 12 mei 2022 om 13:49 door Mario De Wilde

Het lokaal bestuur Blankenberge plaatste onlangs enkele nieuwe ondergrondse restafvalcontainers in de Franchommelaan en in de Colombus. Ook hier kan je voortaan 24/7 jouw restafval kwijt. Wie goed sorteert, produceert minder restafval en zal dus minder betalen om zijn of haar afval kwijt te kunnen. Je betaalt namelijk volgens het aantal kilogram restafval dat je deponeert.

Eerder werden al ondergrondse afvalcontainers geplaatst in de Duindistellaan, net zoals daar werken ook deze restafvalcontainers met de Wastedrop-app of een restafvalpas. Aan de Waterkasteelstraat ter hoogte van de jachthaven blijven de bestaande afvalcontainers voorlopig nog met munten werken. Aan de Ruzettelaan werden ze tijdelijk weggehaald, als gevolg van de werken.

Jurgen Content, schepen voor Afvalbeleid: “Voor alle duidelijkheid, de ophaling van huis-aan-huisafval blijft gewoon bestaan. De ondergrondse afvalcontainers zijn vooral een extra service voor inwoners en tweedeverblijvers. Ze kunnen op elk moment hun afval kwijt, daarmee hopen we het sluikstorten zoveel mogelijk te beperken en de meeuwen minder vrij spel te geven bij het openpikken van vuilniszakken. Nog voor de zomer maken we er werk van om ook op volgende locaties ondergrondse afvalcontainers te plaatsen: de hoek van de Oudstrijdersstraat met de Kemmelbergstraat, de Rodenbachstraat, de kruising van Dumonstraat met de W. Tellstraat en aan de Q8-site (Kerkstraat/Zwarte Leeuwstraat). Volgend jaar komen daar nog heel wat locaties bij.”

Restafvalpas

Iedere afvalcontainer beschikt over een weegschaal. Gebruik je de container? Dan weegt die het aantal kilogram restafval dat werd gedeponeerd. Het nettogewicht wordt aangerekend, je betaalt dus een bedrag per kilo afval (0,12 euro per kilo). Wie goed sorteert en minder restafval produceert, betaalt dus minder. Het afval hoef je trouwens niet de deponeren in een officiële vuilniszak van de stad.

Account aanmaken, op voorhand registreren

Surf naar blankenberge.mijncontainer.be;
maak een account aan;
vul je saldo aan op je persoonlijke diftar-rekening (DifTar = gedifferentieerd tarief), hiervoor krijg je een betalingsuitnodiging;
download de gratis app Wastedrop op je smartphone, vervolgens kan je je aanmelden;
scan de QR-code aan de afvalcontainer. Het deksel gaat automatisch open. Na het deponeren van je afval sluit je het deksel manueel.

De eerste betalingsuitnodiging krijg je per post. Een digitale versie van de betalingsuitnodiging is 24 uur na je registratie al beschikbaar op de website blankenberge.mijncontainer.be onder het menu ‘Mijn aanrekeningen’. Zo hoef je niet op de post te wachten en kan je snel aan de slag met de ondergrondse restafvalcontainers.

Fysieke afvalpas?

Heb je geen smartphone of wens je liever een fysieke restafvalpas? Dan kan je die aanvragen via blankenberge.mijncontainer.be. Dit kost eenmalig tien euro. Scan de restafvalpas via de kaartlezer op de ondergrondse containers en het deksel opent automatisch.

Heb je geen toegang tot het internet? Bel naar het gratis nummer T 0800 73 031 en vraag je restafvalpas aan.

Minimale kosten

Je betaalt 0,12 euro per kilo afval plus een maandelijkse gebruikskost van 1,59 euro. Komt het saldo op jouw account onder 5 euro te staan? Dan krijg je een betalingsuitnodiging om het saldo opnieuw aan te vullen.

Voor wie?

De ondergrondse restafvalcontainer is er voor inwoners (controle rijksregisternummer) en ook voor tweedeverblijvers (controle bij registratie en aanvraag Restafvalpas). Professionelen zoals bv. horeca-uitbaters staan zelf in voor hun afvalverwerking.

Meer info:

gratis infolijn T 0800 73 031 (weekdagen 8.30 tot 16.30 uur, op zaterdag van 9 tot 12 uur);

De huis-aan-huisophaling blijft bestaan, respecteer de tijdstippen op de afvalkalender om je afval buiten te zetten.

 

4 reacties

Rinaldi Antonio
Geschreven op 2022-07-22 09:08:46
Kreeg geen code met mijn telefoonnummer dus ander nummer genomen en code wel gekregen.Resultaat kan niet meer in mijn account en kan geen nieuw wachtwoord maken omdat het telefoonnummer niet klopt met het e-mail adres?
Stijn Hurkmans
Geschreven op 2022-07-09 14:01:14
Absurde oplossing voor toeristen die een week of weekendje verblijven in een appartement. Registreren is niet mogelijk voor niet-inwoners. Geef dan tenminste de mogelijkheid om (contactloos) met kaart te betalen.
André Pintelon
Geschreven op 2022-06-27 11:50:34
ik krijg geen code via sms om wastdrop app te registreren na herhaaldelijk aanvragen ook niet en het gsm nummer is juist ingevoerd en ben al geregistreerd voor diftar om 20€ voorschot te storten
Kerkhofs Yvonne
Geschreven op 2022-06-13 20:37:25
wat is bsn nummer op de wastedrop? Ik luk er niet in om mij aante melden, ben hier toerist voor 14 dagen op de franchommelaan. Heb wastedrop gedownload maar uw uitleg spreekt niet van BSN nummer. Welke postcode moet ik ingeven ? van thuis of blankenberge? Wat kies ik bij IK ben :een particulier of eigenaar 2de verblijf, maar ik ben geen eigenaar? Waar blijf ik nu met mijn afval??? Ik koop geen rol zakken als ik er maar 1 of 2 nodig heb. Graag hulp op mail of 0496608096

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.