Home > En dan is er het Leeuwentorenspel van Ieper….

En dan is er het Leeuwentorenspel van Ieper….

Geschreven op 21 maart 2022 om 18:59 door Mario De Wilde

In het museumcafé van Ieper werd maandagmiddag het nieuwe leeuwenspel voorgesteld. Na drie jaar hard werken is het zover. Het eerste Belgische buitenspel ‘Leeuwentoren’ is eindelijk klaar om verkocht te worden in de winkel en wordt vanaf 4 april 2022 verspreid over de eerste verdeelpunten in Vlaanderen. Ontwerper Stefaan Vanoplynes: “In de zomer van 2017 bedacht ik een houten buitenspel ‘Leeuwentoren’ gebaseerd op de Leeuwentoren van de Ieperse vestingen. Als gezelschapsspelletjesfanaat was het eerst de bedoeling om een bordspel te maken rond de middeleeuwse Ieperse poorten en/of vesten.”
“Op een mooie zomerse dag gingen mijn zoontje op pad om de Ieperse vestingen beter te leren kennen. Hij met zijn loopfiets en ik te voet. We hebben zowat elk infobord gelezen … en bij de Leeuwentoren kwam het idee spontaan in mij op.”
“Wat zou het leuk zijn om als leerkracht zesde leerjaar en prille Ieperling op een leuke manier meer te vertellen over de geschiedenis van Ieper. Wie kan er nu vertellen hoe de Leeuwentoren aan zijn naam komt? Waarvoor dient dat eiland met bomen en struiken voor die toren? Welke functie had de Leeuwentoren?”
“Het eerste wat door mijn hoofd schoot was: “Waarom geen mix tussen Kubb en petanque?”
Een spel toegankelijk voor jong en oud. Een spel waar het hedendaagse spelelement in betrokken is, gecombineerd met de authentieke charmes van petanque om met houten beuken bollen te gooien.”
“Wat begon als een idee, kreeg ondertussen al een logo, is beschermd op merknaam en zit nu in volle productie. Het spel vond ondertussen al zijn weg over heel Vlaanderen, Nederland en enkele naar het buitenland. Afgelopen week werd dan ook de kaap van 1000 verkochte spellen bereikt.”
“In een tijd van computers, tablets, … en andere technologische hoogstandjes vind ik het belangrijk dat mijn leerlingen leren SAMEN SPELEN, maar vooral ook genieten van het BUITENSPELEN.”
Stefaan zocht voor de productie van het spel een producent in Europa, maar omwille van de houtsoort (rubberhout) en de kostprijs bleek dit niet haalbaar en werd het spel in China gemaakt. Per verkocht spel plant Stefaan een nieuw boompje in Ieper. Intussen werden reeds een 700-tal boompjes geplant.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.